Ny rapport om tilgjengelighet i Den norske kirke

På oppdrag fra Kirkerådet har Opinion spurt mennesker med funksjonsnedsettelser om sine barriereerfaringer i kirken.

Illustrasjonsfoto fra Skedsmo kirke. Foto: Den norske kirke.

En ny undersøkelse fra Opinion viser at mennesker med funksjonsnedsettelser opplever få barrierer mot å delta på aktiviteter i Den norske kirke. Samtidig er det flere områder som bør forbedres og andre områder der det trengs mer kunnskap.

Den norske kirkes råd for personer med funksjonsnedsettelser diskuterte funnene i rapporten fredag 7. februar.

Rådsmedlemmene mener at kartleggingen er svært viktig i et felt med alt for lite kunnskap, og gir et godt utgangspunkt for videre arbeid og diskusjoner.

Bred målgruppe

Samtidig kommenterte rådet at undersøkelsen ikke gir et dekkende bilde for hele situasjonen, blant annet på grunn av hvem som har svart på undersøkelsen og hvem som ikke har svart. For eksempel inkluderer den ikke mennesker med utviklingshemming eller mennesker med demens. Selv om deltakerne er hentet fra et representativt befolkningsutvalg, er trolig blinde og svaksynte også underrepresentert.

Målgruppen er bred, derfor er det ikke rom for nyanser eller dybdekunnskap på ulike spørsmål. For eksempel vil de som er synshemmede inkludere både mennesker som er blinde og mennesker som har svekket syn, derfor er det ikke mulig å skille disse to.

Derfor er det viktig at undersøkelsen suppleres med forskning og andre undersøkelser – og det er viktig å lytte til enkeltmennesker som har negative erfaringer i kirken.

Positive funn, men også behov for forbedringer

I sammendraget skriver Opinion at de færreste opplever barrierer: «Gjennomgående i rapporten viser resultatene at de fleste har hatt positive opplevelser i kirken, og at den i stor grad har vært tilgjengelig for dem».

Noen av hovedfunnene i rapporten blant mennesker med funksjonsnedsettelser:

  • 2 av 3 føler seg som en likeverdig person som andre i kirken
  • 46 % opplever at kirken ønsker å legge til rette for deres deltakelse
  • 84 % opplevde at de ble behandlet likt som andre deltakere
  • 2 av 3 synes ord og uttrykk var enkle å forstå

Opinion bemerker også i sammendraget at personer som har sosiale vansker skiller seg noe ut fra resten i hvordan de svarer. Det omfatter også de som har behov for mye informasjon for å være trygg. Disse trekker særlig frem behov for bedre kunnskap blant ansatte og frivillige, og holdninger blant ansatte og frivillige som en måte å tilrettelegge for deres deltakelse.

Del av handlingsplan

Kirkemøtet 2023 vedtok en strategi for en likeverdig og inkluderende kirke. Det handlet blant annet om universell utforming og å gjøre kirken tilgjengelig for flest mulig.

Som et ledd i oppfølgingen har Opinion gjennomført undersøkelsen blant mennesker med funksjonsnedsettelse om deres opplevelse av å delta i Den norske kirke.

På spørsmål om hva Den norske kirke bør gjøre for å legge til rette for deltakelse, svarer 20 % at det er å gi mer informasjon om arrangement og tilgjengelighet og 14 % svarer at det er utbedring av bygg og fasiliteter. 12 % peker på økt kunnskap blant ansatte og frivillige.

Resultatene fra undersøkelsen vil være med i det videre arbeidet som et av flere kunnskapsgrunnlag.

– De positive funnene i rapporten kan bety at vi gjør mye riktig. Samtidig skal vi lytte til og ta på alvor til historiene til de som ikke har gode opplevelser, sier leder i Kirkerådet Harald Hegstad.

Om undersøkelsen

Rapporten er utført av Opinion i november/desember 2024 på oppdrag fra Kirkerådet.

Om lag 1000 respondenter som både har vært innom kirken det siste året og har en funksjonsnedsettelse har svart. Det inkluderer både mennesker med svekket hørsel, begrenset mobilitet, psykiske begrensninger og lesevansker.

Trykk her for å lese hele rapporten (pdf)

Bemerkninger fra rådet

Den norske kirkes råd for mennesker med funksjonsnedsettelse diskuterte funnene i rapporten 9. februar. I referatet bemerker rådet følgende:  

  • Kartleggingen er svært viktig i et felt med alt for lite kunnskap.
  • Mennesker med funksjonsnedsettelser er en veldig heterogen gruppe. Det gjør slike undersøkelser veldig vanskelig. Målgruppen er bred, derfor er det ikke rom for nyanser eller dybdekunnskap på ulike spørsmål.
  • Rapporten er en viktig start for mer kunnskap om barriereerfaringer i kirken og et utgangspunkt for videre arbeid og diskusjoner. Undersøkelsen må suppleres med annen forskning og andre undersøkelser.
  • Rapporten gir ikke et fullstendig bilde av situasjonen, siden det av metodiske grunner ikke var mulig å inkludere alle relevante grupper i undersøkelsen. Det gjelder eksempelvis mennesker med kognitive funksjonsnedsettelser, som mennesker med utviklingshemming eller demens, og mennesker med sterke synsnedsettelser.
  • Enkeltmennesker har negative opplevelser og erfaringer i kirken, som det er viktig å lytte til.
  • Den planlagte medarbeiderundersøkelsen, der også mennesker med funksjonsnedsettelser skal spørres, blir et viktig supplement.

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"