Denne uken lanserer Den norske kirke første utgave av Kirkes beredskapssystem (KBS). Heftet beskriver ressurser, rutiner og strukturer i Den norske kirke og hva diakonale samarbeidspartnere kan bidra med for å håndtere krise, katastrofe og krig.
– Som en grunnleggende og landsdekkende institusjon i samfunnet har Den norske kirke en viktig rolle i beredskapen. Både i det daglige, som forebygging og ved ulykker, katastrofer og krig.
Det sier Harald Hegstad, som er leder i Kirkerådet i Den norske kirke, og forklarer:
– Med kompetente medarbeidere og frivillige, bygg og infrastruktur over hele landet er folkekirken en viktig institusjon i samfunnet og i beredskapen.
Samarbeid om beredskap
10. januar presenterte regjeringen Totalberedskapsmeldingen. I stortingsmeldingen omtales tros- og livssynssamfunnene som en viktig ressurs i beredskapsarbeidet. Regjeringen ønsker at dialogen om beredskap videreutvikles.
– For å bedre forståelsen av folkekirkens bidrag, både internt og eksternt, har vi nå systematisert hva som er kirkens innsats i situasjoner med kriser, katastrofe og krig, kommenterer Hegstad.
I en beredskapssituasjon vil Den norske kirke mobilisere ansatte, frivillige og samarbeidspartnere, blant annet med støtte, sjelesorg, åpne kirker, sørgegudstjenester og andre markeringer. Diakonale organisasjoner og institusjoner har viktig spisskompetanse og erfaring med å ivareta sårbare mennesker.
Det skjer i tett samarbeid med det offentlige og andre trossamfunn.
– I en akutt beredskapssituasjon må ressursene finne hverandre for å kunne samvirke. Vi håper også at dette heftet kan gjøre det enklere for eksterne å finne de kirkelige ressursene, avslutter kirkerådslederen.