- Kirkeklokkene er lyden av folkekirken lokalt. For mange er helligdager sterkt knyttet til klokkeringing sier leder i Kirkerådet Kristin Gunleiksrud Raaum. - Dette blir kirkens måte å markere påsken på, i tillegg til alt som sendes på digitale flater og gjøres i kontakt med folk over internett og telefon, fortsetter hun.
Oppfordringen er gitt av Kirkerådet, Bispemøtet, Kirkevergelaget og den kirkelige arbeidsgiverorganisasjonen KA. Den gjelder alle kirker som hadde planlagt gudstjeneste første påskedag.
- Kirkevergelaget stiller seg bak denne oppfordringen. Det er viktig at kirken er til stede i denne tiden, både gjennom digitalt innhold og ved at folk kan høre kirkeklokkene, sier leder i kirkevergelaget Oddbjørn Eide.
Noen steder er det lokale ringeskikker på første påskedag. Kirkene kan velge å opprettholde disse. For eksempel er det tradisjon noen steder å ringe fra kl. 10-11.
- Påskestillheten skal brytes av klokkenes ringing for å feire at Jesus har stått opp fra de døde. Det er et budskap om håp og at kirken er med oss alle i denne vanskelige tiden, sier konstituert preses i Bispemøtet Atle Sommerfeldt.
Les om ringing på lørdager klokken 17.00 under filmen.
Denne oppfordringen kommer i tillegg til at Bispemøtet og Kirkerådet den 27. mars oppfordret kirkene om å ringe helgen inn i 5-10 minutter hver lørdag klokken 17. Dette som et tegn på kirkelig nærvær og forbønn.
- Det skjer mye nybrottsarbeid på mange fronter. Vi har sett en eksplosiv vekst i antall direktesendte gudstjenester. Dette skjer nå i halvparten av landets kommuner, og mange flere kommer til. Det viser en stor omstillingsevne hos kirkene som jeg tror mange setter pris på, sier administrerende direktør i KA, Marit Halvorsen Hougsnæs.