Kirkerådets evalueringsnemnd

Evalueringsnemnda er et organ for vurdering av kompetanse til personer som ønsker å bli prester, men mangler cand.theol-grad.

Evalueringsnemnda er et organ for vurdering av kompetanse til personer som ønsker å bli prester, men mangler cand.theol.-grad. 

Evalueringsnemnda har hjemmel i Forskrift om kvalifikasjonskrav for tilsetting som prest i Den norske kirke § 4. Forskriften finner du her.

Personer med annen utdanning kan søke om å bli godkjent av evalueringsnemnda ved å få vurdert sin kompetanse som tilsvarende cand.theol. (forskriften § 5). Kirken ved biskopen kan også søke om å få godkjent personer på grunnlag av særlige kvalifikasjoner som kan gi unntak fra forskriftens krav om cand.theol.-grad. (forskriften § 6).

Søknadsfrister etter begge paragrafer er henholdsvis 1. mars og 1. september Det finnes ikke eget søknadsskjema for søknader, men det er utarbeidet en veiledning for hva søknaden skal inneholde (se i lenkesamling nederst). Søkere vil bli innkalt til møtet i nemnda og er pliktig til å møte dersom søknaden skal tas i betraktning. (Det vil gjøres konkrete vurderinger for hvert møte hvorvidt kandidatene kan ha fremmøte digitalt). Evalueringsnemnda har vanligvis to møter i året, i månedsskiftet mai/juni og medio oktober Møtedato for våren 2021 er foreløpig ikke satt.

Godkjennelse i evalueringsnemnda gir rett til opptak på praktisk-teologisk utdanning (PTU) ved et av de teologiske lærestedene. Den som er godkjent må selv sette seg inn i hvilke regler og frister som gjelder for disse.

 Nemnda har 2021-2024 følgende sammensetning:

  • to medlemmer fra utdanningsinstitusjonene som har rett til å tildele cand.theol.-grad, hvor det ene representerer de praktisk-teologiske utdanningene (Ingeborg Mongstad-Kvammen, VID og Carl-Petter Opsahl, MF)
  • ett medlem fra den tjenestemannsorganisasjon som organiserer flest prester i Den norske kirke (Per Kristian Aschim, Presteforeningen),
  • to medlemmer blant Kirkemøtets leke medlemmer (Turid Fjose, Bjørgvin og Erling Birkedal, Borg).

Oppnevning av nemnda skjer for fire år og følger Kirkemøtets funksjonsperiode.

Sekretær for evalueringsnemnda er Jørund Østland Midttun. For spørsmål kan du henvende deg til ham på tlf. 91764468 eller jm782@kirken.no, evt. til Kirkerådets sekretariat tlf. 23 08 12 00 eller post.kirkeradet@kirken.no

NB! Det er igangsatt et arbeid med revisjon av regelverket for personer med annen utdanning. En sak om slike endringer vil etter planen fremmes for Kirkemøtet i 2022. Dersom du vurderer å kvalifisere deg til prestetjeneste i Den norske kirke med alternativ utdanning, anbefales du å følge med på hvilke endringer for blir foreslått. Oppdatert informasjon vil bli publisert så snart den foreligger.

 Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"