Dette sa Rune Rasmussen, inkluderingsprest fra Agder og Telemark bispedømme under første møte i Kirkelig fagforum for likestilling av mennesker med funksjonshemminger.
Kirken trenger mer kunnskap om funksjonshemming, det er representantene for ulike funksjonsnedsettelser fra både kirke og samfunn enige om under sitt første møte på Kirkens hus 1. oktober. Det nyopprettete fagforumet skal være et ressurs- og kompetansemiljø for Den norske kirke og bidra til at Den norske kirke ivaretar og inkluderer mennesker med funksjonsnedsettelser.
– Dette er et svært viktig samarbeids- og drøftingsforum som gir tydelig håp om at Den norske kirke vil legge mer til rette for at mennesker med funksjonsnedsettelser ikke blir ekskludert i kirken. Vi gleder oss, og det er spennende at vi nå også jobber på tvers av ulike funksjonsnedsettelser. Vi har mange like erfaringer og mye god kompetanse som Den norske kirke kan ta i bruk, sier generalsekretær i KABB, Øyvind Woie.
Språk og begreper
En samtale om språk og begreper vi bruker om funksjonshemming i kirke og samfunn er et nyttig sted å starte dette samarbeidet. Også manglende språk kan være til hinder for inkludering, påpeker Inger Marie Lid fra VID under sin innledning om temaet. Hun henviser til bibeltekster der Jesus viser i sin atferd hvordan vi kan møte andre på en slik måte at de får anerkjennelse for at de har verdifulle liv og viktige livserfaringer.
– Husk historien om Jesus som tar den døve til side, dette gjorde han fordi han forsto at det er upraktisk å ha en samtale med en som hører dårlig i en stor gruppe, minner Lid om.
Mange funksjonshemmede har negative erfaringer spesielt med helbredelsestekster, og de bærer på skader og sår som preger troen og psykisk helse. Fagforumet er derfor opptatt av å diskutere hvordan vi kan skape et bedre språk slik at funksjonshemmede opplever anerkjennelse og respekt.
Post-korona
Mange mennesker med funksjonsnedsettelser har hatt en tøff periode under koronaen og opplevde mer isolasjon og utenforskap. Digitale ressurser er ikke tilgjengelige for hørselshemmede når tolking eller teksting mangler, og fungerer ofte dårlig for mennesker med utviklingshemming. Samtidig har digitale ressurser åpnet helt nye muligheter, blant annet for blinde og synshemmede. For mange i koronatiden var den digitale kirken et nytt bekjentskap, de fikk nærkontakt og deltakelse i kirkelige fellesskap og handlinger de ikke hadde før koronaen. Den digitale kirken har nådd ut til mange nye, en god del av disse er mennesker med funksjonsnedsettelser, som uansett ikke kommer seg til kirken når den nå er åpnet opp igjen. Derfor er fagforumet enige om at det er svært viktig at kirken fortsetter å strømme sitt innhold.
Bakgrunn og mandat
Den norske kirke skal bidra til økt likestilling, tilhørighet og deltakelse av mennesker med funksjonshemming, innfri likestillings- og diskrimineringsloven og støtte opp under realiseringen av FNs bærekraftsmål og CRPD (FN-konvensjonen om rettigheter for mennesker med nedsatt funksjonsevne).
Se utvalgets mandat lenger ned på siden.
Fagforumets medlemmer er
- Steinar Mikalsen, NHF – Norges Handikapforbund
- Kari Elster Moen, NFU – Norsk forbund for utviklingshemmede
- Knut Magne Ellingsen, FFO – Funksjonshemmedes fellesorganisasjon
- Kine Mariel Plapp, vara FFO
- Inger Marie Lid, VID Vitenskapelige høgskole
- Øyvind Woie, KABB Kristent arbeid blant blinde og svaksynte
- Hege Roaldstveit Lønning, Døvekirken
- Randi Moskvil Letmolie, KA-Arbeidsgiverorganisasjon for kirkelige virksomheter
- Rune Rasmussen, representant for inkluderingsrådgiverne i Den norske kirke
- Karianne Hjørnevik Nes, Borg bispedømme
- Silke Pahlke, Kirkerådet (leder og koordinator)