Kvenfolkets dag er en viktig dag i vår kirke, og det å markere dagen er en måte å vise at Den norske kirke er en kirke som har plass til hele befolkningen i Norge, også for de ulike nasjonale minoritetene med tilhørighet i Den norske kirke. Kvenene bor spredt over hele landet selv om hovedbosetningene nok er i nord, og dagen er derfor relevant for hele Den norske kirke.
Kirkerådets webinar torsdag 17. mars har tittelen «Kvensk kirkeliv - innblikk i en minoritet i kirke og folk». Vi har invitert Einar Niemi, Katriina Pedersen, Kristin Mellem og Arne Skare til å innlede om kvensk historie, kvensk språk og identitet og kvenske salmer og kirkeliv. Meld deg på her.
Markering av kvenfolkets dag
En enkel markering kan være å heise kvenflagget utenfor kirken, menighetshus eller kirkekontor 16. mars. Man kan selvsagt også bruke kvenflagget på andre måter for å markere dagen om man har balkong- eller pinneflagg.
Salmer og liturgiske ledd
Norsk Salmebok har 15 salmer på kvensk. Hvilke salmer dette er finner man i registeret på side 1422. Disse salmene har også norsk tekst, og kan brukes i gudstjenester og andakter for å markere og trekke fram bidrag fra kvensk kultur og kristenliv i vår felles kirkelige arv. I Hovedgudstjeneste for Den norske kirke finner man liturgiske ledd på kvensk på sidene 283-286. Å lyse velsignelsen på kvensk i forbindelse med denne dagen er ikke uoverkommelig. På Nord-Hålogaland bispedømmes nettsider ligger det lydfiler som kan brukes for å lære velsignelsen og Herrens bønn på kvensk.
Interesserte kan også høre velsignelsen lyst på kvensk, bokmål og nordsamisk i en gudstjeneste i Kvænangen på Nord-Hålogaland bispedømmes side på Facebook. Se den her.
Samarbeid med lokale kvenforeninger
Det er foreninger for kvener og norsk-finner flere steder i Norge, ikke bare i Nord-Norge. I tillegg er det selvsagt mange som ikke er organisert i slike foreninger. Kanskje kan man fra kirkens side gjøre noe sammen med foreninger eller enkeltpersoner?
Vi oppfordrer til å markere kvenfolkets dag i menighetene, og håper mange tar oppfordringen.
Spørsmål kan rettes til Steinar Sneås Skauge på Nord-Hålogaland bispedømmekontor: ss363@kirken.no