Scener fra norsk kristenliv

Utstillingen «Scener fra norsk kristenliv» med bilder av Adolph Tidemand (1814-1876) ble vist i Buen kulturhus i Mandal.

Helgen 15.-17. august 2014 var 850 besøkende innom Tidemand-utstillingen i Buen kulturhus i Mandal.

Over 400 deltok på gudstjenesten i Mandal kirke 17. august. Der holdt biskop Stein Reinertsen preken med utgangspunkt i Tidemands malerier.

Den norske kirke ved Kirkerådet har i forbindelse med grunnlovsjubileet tatt initiativ til utstillingen Scener fra norsk kristenliv med bilder av Adolph Tidemand (1814-1876). Kurator for utstillingen er Magne Malmanger, professor emeritus i kunsthistorie.

Adolph Tidemand var sønn av tollinspektør Christen Tidemand som representerte Mandal Amt på det Overordentlige Storting i Christiania høsten 1814.

Scener fra norsk kristenliv består av et bildeutvalg på 21 verk. Bildeutvalget vektlegger folkelivsskildringer der Tidemand gjengir norsk kristenliv vist gjennom lekmannsbevegelse og gudstjenesteliv i norske bygder, men også høydepunkter i livet som konfirmasjon, foruten nød og sosiale forskjeller.

For første gang får publikum mulighet til å se en sammenstilling av Tidemands bilder med utgangspunkt i norsk kristenliv. Ett av de 21 bildene som vises er i privat eie («Nattverdens utdeling i en hardangersk røykstove» fra 1862), har knapt blitt vist offentlig før. Utstillingen er en unik mulighet til å se bilder fra Nasjonalmuseet, fra Ålesund kommune, fra Trondheim kunstmuseum, Lillehammer kunstmuseum og Mandal kirke. Her er også Tidemands vakre originalskisser til altertavler.

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"