Innledning
Åndelig veiledning ble initiert av Bjørgvin bispedømme og er blitt utviklet og gjennomført sammen med NLA Høgskolen (nyhetsoppslag om første gjennomføring: Kurs i andeleg vegleiing - Bjørgvin bispedøme).
Emnet har som mål å gi en grundig innføring i åndelig veiledning slik den kommer til uttrykk i den kristne tradisjonen. Den ignatianske veiledningstradisjonen, som har fått stor utbredelse i Vesten i nyere tid, er sentral i dette kurset. Tradisjonen fokuserer på kommunikasjonen mellom Gud og den troende og bruker bibeltekster aktivt. En ønsker også å gi kunnskap om hvordan psykologiske faktorer kan påvirke vårt forhold til tro og spiritualitet.
Deltakerne i emnet deltar på to kursuker mandag-fredag med felles undervisning og veiledning individuelt og i grupper. Dagene rammes inn av morgen- og kveldsbønn i tidebønnstradisjonen. Stillhet og samtale, personlig danning og faglig refleksjon rundt åndelig veiledning går hånd-i-hånd på disse samlingene.
Datoer høstsemesteret 2025
Det blir en felles digital innføringssamling for deltagerne tidlig i høstsemesteret. Kursuke på høsten holdes i hos St. Josephssøstrene på Grefsen i Oslo mandag 27.okt – fredag 31.okt. Tid og sted for kursuke i vårsemesteret fastsettes og kunngjøres senere, men i god tid. Deltagelse (minst 80 %) på kursukene er obligatorisk.
Vurderingsform
Vurderingsform er to skriftlige refleksjonsnotater (1000-1500 ord) knyttet til studieukene og et avsluttende essay på ca. 5000 ord, vurdert til bestått/ikke bestått.
For flere detaljer om opplegg, forventet læringsutbytte og vurderingsform, se emnebeskrivelse på NLA Høgskolens hjemmeside her.
Økonomi
Forventet kostnad for kost/losji i kursukene ca. 10-12 000,- pr. pers. Dette faktureres deltagerne fra NLA Høgskolen.
Øvrige utgifter: reise til kursuker, ev. innkjøp av litteratur og studieavgift til NLA Høgskolen (kr 4200,- for hvert semester).
Søknad/opptak
Merk at man må søke om opptak til emnet hos NLA Høgskolen (bruk lenke i emnebeskrivelsen), mellom 1.mars og 15.april. Kvalifiserte søkere med EVU-støtte fra Den norske kirke blir prioritert, i den rekkefølgen de har søkt. Kurset har begrenset kapasitet pga. plassbegrensinger på overnattingssteder og ble fulltegnet ved forrige gjennomføring, så det kan lønne seg å søke tidlig.
Kontakt
Ved spørsmål kontakt faglig leder May Bente Stuart Matre tlf. 916 45 045 eller emneansvarlig NLA Høgskolen Peder K. Solberg tlf. 481 26 997.