Sannhetskommisjoner, forsoning og helbredelser av minner

KUN / VID Tromsø tilbyr våren 2025 emnet «Sannhetskommisjoner, forsoning og helbredelse av minner» (10 stp). Dette er det andre av tre emner i studiet «Sannhet og forsoning som teologi og praksis» (30 stp). Emnene kan tas hver for seg.

Spørsmål om fornorskingspolitikken og dens ettervirkninger har stor aktualitet i kirke og samfunn i kjølvannet av Sannhets- og forsoningskommisjonens gransking (2018-2023). Hvordan kan man forstå og orientere seg i slike samfunnsprosesser? Og hva betyr ‘sannhet’, ‘forsoning’ og ‘helbredelse’ i slike sammenhenger – ord som også er viktige for kirken?

Emnet belyser sannhetskommisjoner i lys av fagfeltene overgangsrettsferdighet (transitional justice), gjenopprettende rettferdighet (restorative justice) og urfolksforskning. Erfaringene fra Sør-Afrikas og Canadas Sannhets- og forsoningskommisjoner er hovedreferansene for komparative analyser av den norske prosessen. Emnet har også sideblikk til sammenliknbare prosesser i Norge (Tater-/romaniutvalget) og Skandinavia (hvitbok og sannhetskommisjoner). Oppdatert faglig fordyping gir studentene grunnlag for refleksjon omkring ulike sider ved sannhets- og forsoningskommisjonsprosessen i Norge i et folk-til-folk og menneskerettighetsperspektiv.

Bruken av begrepet ‘forsoning’ undersøkes i et transformativt perspektiv med utgangspunkt i urfolks og nasjonale minoriteters erfaringer og rettigheter. ‘Politisk forsoning’, ‘sosial forsoning’ og ‘helbredelse av minner’ er overordnede perspektiver. Teologi inngår i enkelte debatter og utviklingstrekk på feltet. ‘Helbredelse av minner’ belyses med tanke på etiske, teoriske, terapeutiske og metodiske aspekter. Emnet stimulerer til kritisk, konstruktiv og etisk refleksjon om egen yrkespraksis og kirkens ansvar og muligheter.

Hovedtemaer:

  • Sannhetskommisjoner som globalt fenomen
  • Fagfeltene overgangsrettferdighet, gjenopprettende rettferdighet og urfolksforskning
  • Politisk forsoning, sosial forsoning og helbredelse av minner
  • Den norske kommisjonsprosessen komparativt belyst
  • Forsoning som begrep og praksis i sannhetskommisjonsprosesser

 Studieplan og emnebeskrivelse

For en nærmere beskrivelse av emnet med pensumliste og studieplan, se VIDs hjemmeside her: https://www.vid.no/emner/sannhetskommisjoner-forsoning-og-helbredelse-av-minner )

Organisering og viktige datoer

Emnet starter med en tre timers digital oppstartsamling og avsluttes med 5 dagers hjemmeeksamen. Undervisningen er desentralisert, i stor grad nettbasert og basert på varierte arbeidsformer, inkludert kollokviearbeid. Én obligatorisk fysisk studiesamling (3 dager) inngår der studentene velger å delta enten på fysisk studiesamling i Bodø eller i Trondheim.

Viktige datoer

  • Digital studieoppstart på Zoom 20. januar 2025, kl 09.00 - 12.00
  • Fysisk studiesamling:
    • enten 25. - 27. mars i Trondheim
    • eller 1. - 3. april i Bodø.
  • 5 dagers hjemmeeksamen 26. - 30. mai.

Arbeids- og undervisningsformer

  • Undervisning / forelesninger på campus og på nett
  • Seminarer
  • Skriftlige innleveringer
  • Gruppearbeid
  • Selvstudium
  • Studiesamling

Obligatoriske aktiviteter

  • Undervisning i tre dagers samling på campus (Oslo eller Bergen) og nettbasert (min 80 % tilstedeværelse).
  • Tre arbeidskrav i læringsplattformen på til sammen 3000 ord +/-10 %.

Obligatoriske aktiviteter må være godkjent for at studenten kan gå opp til eksamen.

Vurderingsform

Fem dagers hjemmeeksamen. Vurderes til bestått/ikke bestått.

Fagmiljø og kursledelse

KUN/VID Tromsø har over lengre tid arbeidet med fagligutvikling, forskning og kunnskapsformidling om sannhets- og forsoningstematikk i berøringsflaten mellom kirke og samfunn. Undervisningen drar veksler på fagmiljøets erfaring fra videreutdanning og forskning på tematikken ut fra komparative internasjonale perspektiver.

Fagansvarlige er førsteamanuensis Tore Johnsen (emneansvarlig), universitetslektor Line M. Skum og stipendiat Torbjørn Brox Webber.

Opptakskrav

Bachelorgrad (180 studiepoeng) eller annen grad eller utdanning på tilsvarende nivå av minimum tre års omfang, fra f.eks. historie, teologi, religionsvitenskap, pedagogikk/lærerutdanning, sosial-/samfunnsvitenskap, helsefag eller liknende.

Søkere som ikke oppfyller de ordinære opptakskravene, kan etter fastsatte kriterier søke opptak på grunnlag av realkompetanse.

For spørsmål om opptak, kontakt opptaksleder Kristoffer Mällberg

Økonomi

Pris: ca. kr. 1000. Det kreves ikke studieavgift grunnet finansiering fra HK-dir. Studentene må likevel betale ordinær semesteravgift, kopiavgift, og studentråd- og administrasjonsgebyr ved VID. Disse prisene er ennå ikke fastsatt for 2025, men var i 2024 kr 939. Oppdatert pris kommer.

Mesteparten av litteraturen er tilgjengelig digitalt og dekket av deltakeravgiften. Ekstrautgifter til kjøp av 1-2 bøker må påregnes. Noen ekstrautgifter til lunsj mv. på fysisk studiesamling kan komme.

Søknad

Søknad om permisjon (arbeidsgiver): Ansatte i bispedømmene søker om permisjon og støtte hos REU i eget bispedømme innen 15. september 2024. Informasjon om permisjonssøknad søkes i eget bispedømme.

Søknad om opptak på studiet (VID): Alle må søke om opptak på studiet i VIDs søknadsportal innen 1. desember 2024. Søknadsportalen åpner 15. september.

Kontakt

Faglige og praktiske spørsmål: Tore Johnsen, Mobil: 48991235. E-post: tore.johnsen@vid.no

Spørsmål om opptak på VID: opptaksleder Kristoffer Mällberg

Annet

Dette er det andre av tre emner i studiet Sannhet og forsoning som teologi og praksis (30 stp). Emnet som tilbys våren 2025 peker frem mot tredje emne «Forsoning som samfunnsteologi og kirkelig praksis» (tilbys både vår og høst 2026). 

Kontaktinformasjon for Bispemøtet

Besøksadresse:
Kirkens Hus, Rådhusgata 1-3, Oslo

Åpningstider resepsjon:
Mandag-fredag
kl. 08.30-15.30 (15.00)

Postadresse:
Bispemøtet
Postboks 799 Sentrum
0106 Oslo

E-post: bispemotet@kirken.no
Tlf: 23 08 12 00

Telefontider:
Mandag-fredag
kl. 09.00-15.00

Ansvarlig redaktør
Emil Tan Engeset

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"