Samisk konfirmantleir

Samisk konfirmantleir er et tilbud til samiske konfirmanter i alle menigheter i Norge. Her får konfirmantene som bor på ulike steder mulighet til å delta på en landsdekkende leir sammen med andre samiske kristne ungdommer. Leiren varer fra torsdag til søndag og er et supplement til konfirmantopplæringa som skjer lokalt, der deltakerne blir konfirmert.

De samiske språkene og norsk er i bruk under hele leiren.

Samisk konfirmantleir er en flerspråklig samisk trosopplæringsarena. Samisk kirkeråd legger vekt på at leiren skal ha et inkluderende sosialt, kulturelt og flerspråklig miljø. De tre samiske språkene og norsk brukes under hele leiren. Det er et mål at alle deltakere skal bli behandlet, og behandle hverandre på en likeverdig måte.

Samisk konfirmantleir har samiskspråklige og norskspråklige, voksne og unge ledere. Det er også tre samiskspråklige medarbeidere som snakker sørsamisk, lulesamisk og nordsamisk. De som er samisktalende oppfordres til å bruke de samiske språkene aktivt, og de som forstår samisk, og snakker litt, oppfordres også til å delta aktivt med den språkkompetansen de har. Både det å forstå samisk, og det å kunne lese, snakke og skrive samisk er verdifullt, og kan brukes i alle sammenhenger under hele leiren.

Sørsamisk, lulesamisk og nordsamisk språk skal være mest mulig synlige både i tale og skrift under hele leiren. Norsk språk brukes på en slik måte at alle skal kunne delta likeverdig uavhengig av individuelle språkferdigheter. Det synges og leses høyt på kvensk og engelsk i tillegg til de samiske språkene og norsk. Det legges opp til at deltakerne skal oppleve et inkluderende miljø under hele leiren.

 

Bakgrunn for etablering av Samisk konfirmantleir i Den norske kirke.

Kirkemøtet i Den norske kirke vedtok i 2011; «Strategiplan for samisk kirkeliv» der det ble nedfelt at det årlig skal arrangeres en landsdekkende Samisk konfirmantleir. Den første samiske konfirmantleiren ble arrangert i 2013 i sørsamisk område, og i pitesamisk/lulesamisk og nordsamiske områder de påfølgende årene. I 2016 ble det besluttet at leiren skal avholdes på samme sted, to år på rad. I 2017 og 2018 fant leiren sted i Storfjord i Troms, som ligger i et nordsamisk område.  I 2019 og 2020 vil leiren finne sted på Snåsa i et sørsamisk område. I 2021 og 2022 vil leiren bli lagt til et pite- og/eller lulesamisk område.

Kontaktinformasjon for Sámi girkoráđđi - Sáme girkoráde - Saemien gærhkoeraerie - Samisk kirkeråd

Besøksadresse:
Stakkevollveien 41
9010 Tromsø

 

 

 

Postadresse:
Samisk kirkeråd
Postboks 799 Sentrum
0106 Oslo
E-post: post.kirkeradet@kirken.no

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"