Pave Frans kommer til reformasjonsmarkering

På reformasjonsdagen 31. oktober 2016 skal det holdes en felles katolsk-luthersk minnemarkering for reformasjonen. Markeringen skjer i Lund i Sverige, og pave Frans vil lede den sammen med presidenten i LVF biskop Munib Younan og generalsekretær i LVF Martin Junge.

En slik felles opptakt til reformasjonsjubileet i 2017 er et tydelig uttrykk for de store framskrittene i dialogen mellom Vatikanet og Det lutherske verdensforbund (LVF). At en pave deltar på en slik markering har aldri tidligere hendt.

Sist høst kom den norske utgaven av Fra konflikt til fellesskap, en rapport fra den luthersk‒romersk-katolske kommisjonen for kristen enhet. Dette dokumentet bygger opp til den felles minnemarkeringen av reformasjonen. For kort tid siden ble det også presentert en felles liturgi for slike økumeniske markeringer, Felles bønn (Common Prayer).

- LVF går reformasjonsjubileet i møte med en vilje til økumenisk ansvarlighet, sier generalsekretær Martin Junge. - Jeg er dypt overbevist om at vi gjennom å arbeide for en forsoning mellom lutheranere og katolikker, arbeider vi også for rettferdighet, fred og forsoning i en verden som er revet i stykker av konflikter og vold.

Vatikanet meldte 25. januar at paven vil reise til Lund i oktober for å delta på markeringen av reformasjonsdagen. Biskop Brian Farrell i Det pavelige rådet for fremme av kristen enhet sier alle tidligere markeringer av starten på reformasjonen har vært preget av konflikt og rivalisering. Han tror at årets begivenhet vil bli en viktig symbolsk markering av frukten av femti års tålmodig dialog mellom Det pavelige rådet og LVF.


Lund domkirke i Sverige. (Foto: Beth M527/Flickr)


 

Kontaktinformasjon for DEN NORSKE KIRKE OG NORGES KRISTNE RÅD

Ansvarlig redaktør:
Ingeborg Dybvig

Postadresse:
Kirkerådet
Postboks 799 Sentrum,
0106 Oslo
E-post: post.kirkeradet@kirken.no
Tlf: 23 08 12 00

Postadresse:
Norges Kristne Råd
Rådhusgata 1-3,
0151 Oslo
E-post: post@norkr.no 
Tlf.: 23 08 13 00

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"