Kronikk av biskop Solveig Fiske
Maryam kom til Norge som flyktning fra Afghanistan for 12 år siden. Gjennom Frelsesarmeens arbeid på AKS på Lillehammer har hun lært seg norsk og fått arbeidspraksis. Hun hadde med seg sønnen Belal på 22 år, den yngste av fem barn.
Hun tar oss med til landsbyen sin i Afghanistan der hun vokste opp. Vi ser for oss jenta som mistet pappaen sin tidlig, og som vokste opp med en mamma som måtte jobbe ekstra hardt for å forsørge henne. Vi ser øynene hennes som ber moren så inderlig om å få gå på skole, men hvor lyset slukner idet moren forteller at det er umulig. Vi hører jentungens drømmer om å få bli lege, men hvor dagene fylles av å være hjemme mens de andre barna får lære og utvikle seg.
Gravid som 12-åring
Maryam blir alvorlig når hun forteller om dagen da moren fortalte at Maryam skulle gifte seg. Jenta på 11 år forsto ikke hva som skjedde, og hadde ingen anelse om hva som ventet henne da hun neste dag skulle gifts bort til sin fetter på 25 år. Hun beskriver de neste årene kort med ordet «vanskelige». Ja, for det er vanskelig å være prisgitt en storfamilie som bestemmer alt i ditt liv. Allerede 12 år gammel var Maryam gravid, og de neste årene fikk hun 5 barn uten tilgang på verken sykehus eller lege. Livet gikk med til arbeid for storfamilien, og til barnepass. Et halvt år etter at hennes siste barn, Belal ble født døde mannen. Maryam forteller at hun så flyene som fløy høyt over hodet, og drømte om et liv et annet sted.
Møtet med Maryam minner oss om ei tid som heldigvis er forbi i vårt eget land. Jenter blir ikke sendt bort fra sine hjem for å forsørge seg selv i tidlig alder lenger. Kvinner har fått og tatt plass i vårt samfunn som likeverdige samfunnsborgere med menn, med rett til å utdanne seg, og mulighet til å utvikle evnene sine.
Bildet fv: April Holten, diakonirådgiver, Hamar bispedømme, Bilal, Maryam, Hilde Langseth, prosektleder AKS, Frelsesarmeen Lillehammer
Støtt årets aksjon
Årets TV-aksjon «Barn, ikke brud» setter fokus på jenter som Maryam, som ikke får disse mulighetene. Internasjonalt er det så mye som hver femte jente som blir giftet bort selv om det er forbudt i mange land. TV-aksjonen støtter Plan International sitt arbeid med å forhindre at barn blir giftet bort i landene Bangladesh, Nepal, Mali, Niger og Malawi.
Et såkalt «Barneekteskap» legitimerer vold og overgrep mot barn. Religiøse ledere er ofte med på å gjennomføre ekteskapsritualet. Et samlet bispemøte sier derfor at samarbeid med blant annet lokale religiøse ledere er sentralt for å kunne motivere til å endre tradisjon og praksis.
Biskopen i Hamar støtter Plan Internationals arbeid for jenters utdanning, for likestilling, og for retten til å være barn, ikke brud. Det kan vi i år gjøre gjennom å bidra i årets TV-aksjon.
Du finner mer informasjon i lenkene under.