Det førte til et samarbeid om to fulle skoledager for elever på 5. klassetrinnet, samt en åpen dag for alle. Prosjektet var del av orgelets 10-års jubileum og ble støttet av Norsk Kulturråd og Agder og Telemark bispedømme.
Da orgelet i Trefoldighetskirken var helt nytt skrev avisen at orgelet var en gave til hele byen. Dette var et godt utgangspunkt for å samarbeide med andre aktører i byen da Blomberg startet som kantor i Trefoldighet i 2015. Menigheten har etter hvert en solid tradisjon for nettopp dette, og et eksempel er dansestudioet Bølgen som inviteres til kirken på Maria Budskapsdag. Tematikken belyses med sang og levende musikk fra orgelet – i god dialog. Menigheten har videre et rikt sang- og musikktilbud med sangundervisning og korarbeid, samt stor konsertvirksomhet.
Samarbeid med Vitensenteret
Orgelelets 10-års jubileum og egne gode minner og opplevelser fra biologiundervisningen på skolen, førte til at Tim Harry Blomberg tok kontakt med Vitensenteret om dette prosjektet om orgel og vitenskap. To forskere fra Vitensenteret boltret seg med lyd i bølger sammen med kantor Blomberg.
Lyden i orgelet kommer ikke fra høyttalere, dette er levende musikk, luft i bevegelse.
Naturfag i orgelelet. Foto Åsmund Aarvik
Vitensenterets visualisering av Rubens tube, som er et liggende metallrør oppfunnet på 1700-tallet med gass, engasjerte elevene; de fikk se visualisering av flammer. Man fører gass og lyd fra en liten høytaler i hver sin ende av røret. Med nøye plasserte hull i røret danser levende flammer opp – lydbølgene. Lydbølger finnes også i orgelpiper.
I Trefoldighetskirken kan man sitte nede i benkeradene og oppleve en dyp dirrende følelse i kroppen når katedralorgelet brer sine dype toner i kirkerommet. Barna fikk kjenne på lyden ved å gå inn i orgelet og se orgelpipene på nært hold. 32 fots piper i orgelet kjennes på kroppen! Hvordan lages lyd? Jo, det er luft som settes i bevegelse.
Undervisning i kirkerommet. Foto Åsmund Aarvik
Både under skolebesøkene og på åpen dag spilte kantor Tim Harry Blomberg en mini-konsert i etterkant for å vise orgelets klangmuligheter og storslagne kraft – fra det stille og sarte til det voldsomme.
Med orgelets toner settes både kropp og følelser i sving!
- Det er gledelig at det rettes oppmerksomhet mot orgelet som instrument i et lærings - og formidlingsperspektiv. Gjennom dette prosjektet har orgelet i Trefoldighetskirken i Arendal som instrument blitt belyst gjennom toner og vitenskap, og musikk fra flere epoker har blitt spilt av kantor Blomberg, sier seniorrådgiver kultur i Agder og Telemark bispedømme, Tone Klev Furnes. Hun fremhever derfor ny kunnskap og formidling av kirkens kulturarv, som et viktig resultat av dette vellykkede prosjektet mellom Trefoldighet menighet og Vitensenteret.