Ærlig om alvoret
Som misjonsorganisasjon står NMS i et verdensvidt fellesskap av kristne. Mange av våre partnere har en strategisk posisjon i sine samfunn og kan utgjøre en stor og viktig forskjell akkurat i denne tiden. På kinesisk inneholder ordet krise tegnene for både kaos og mulighet. Det er ikke til å stikke under en stol at NMS som organisasjon nå befinner seg i spenningen mellom opplevelsen av kaos og usikkerhet, samtidig som enkelte lysglimt gir håp og inviterer til å se på muligheter. Det samme er også tilfelle for de mange samarbeidspartnerne til NMS, som også har sitt i møte med viruset. Det er tid for å være ærlig om alvoret i situasjonen som Corona har satt oss i som organisasjon og hvilke ringvirkninger dette får for vårt verdensvide arbeid.
Tap av inntekter
Tap av inntekt gjennom organisasjonens gjenbruksbutikker som var stengt over lengre tid utgjør en stor budsjettandel. Samtidig faller naturligvis gavesummer bort da foreningsmøter, leirer og ulike arrangement avlyses. Til sammen utgjør dette en sum på ca 1,3 millioner per uke i tapte inntekter for NMS. Håndteringen innebærer å permittere ansatte – i Norge. Men om innsparing gjennom permitteringer holder i lengden er usikkert. Det en forsøker å unngå er å måtte gå inn og kutte prosjektstøtte hos partnerne i land der konsekvensene av håndtering av viruset bidrar til at støtte er viktigere nå enn noen gang. Lav kronekurs innebærer også at overføring av prosjektstøtte i gitt valuta blir enda dyrere.
Satt på vent
Noen prosjektaktiviteter er naturligvis satt på vent hos våre partnere eller må avlyses grunnet lands restriksjoner i forhold til reise, samling av folkemengder og lignende. Her har man mulighet for å frigjøre midler som kan benyttes på andre måter for å tjene prekære behov som dukker opp nå. Dette ser vi for eksempel i Mali der ett av prosjektene i Mopti regionen har omdisponert deler av sitt budsjett for å bistå med informasjon og støtte til fattige familier med nødvendig mat og materiell.
Viruset rammer
Vi gjør alle det vi kan, der vi er. Samtidig er ikke dette alltid nok. Viruset skiller verken på folk eller land. Utfallet av hvordan det rammer er svært forskjellig avhengig av hvilke forutsetninger en person eller stat har for forebygging og behandling. Der hjemme karantene for middel og overklassen blir beskyttelse mot sykdom og død, blir det for en fattig dagarbeider et fengsel og potensielt sett inngangsporten inn et enda større uføre. Det er svært vanskelig å forholde seg til et virus man ikke ser når sulten tvinger deg til å gå ut og finne penger til livets opphold, til tross for myndigheters restriksjoner. Dette er dessverre realiteten til store deler av befolkningen i land der NMS er engasjert. Enkelte sosiale grupper rammes enda hardere da de faller utenfor ordninger i sine samfunn. I Pakistan er det den kristne minoriteten som bor i slummen, og Kirken i Pakistan og Peshawar bispedømme har respondert nettopp til dette ved å initiere utdeling av matpakker og informasjon om beskyttelse mot viruset. Mekane Yesus kirken i Etiopia benytter sine nettverk og posisjon og initierer støtte til myndighetens allerede pågående arbeid med begrensning av smitte i Vest Etiopia, samt stiller med vann, materiell og helsetjenester i Blånildalen. I Midtøsten der våre partnere jobber med TV og sosiale medier står de nå spesielt på for å nå ut til mennesker med budskap om håp og oppmuntring i tillegg til økt informasjon om hvordan best beskytte seg mot viruset. På Madagaskar gjøres det også en enorm innsats gjennom kirken for å støtte forebyggende tiltak i omsorgsbyer og helseinstitusjoner..
Dette er et knippe eksempler på tiltak er initiert av NMS sine samarbeidspartnere denne siste måneden, og som NMS prioriterer å støtte. Håndteringen av Corona rammer oss alle, men forutsetningene for håndteringen av viruset er ekstrem forskjellig, og viser en verden med store forskjeller mellom rik og fattig der de sårbare taper i enda større grad – igjen. Mange av våre samarbeidspartnere lider under konsekvensen av stengte kirker og møteplasser for innsamling av kollekt og støtte, og de har verken NAV eller krisepakker til disposisjon for enkeltpersoner eller institusjoner. Utover det økonomiske legger også våre partnere vekt på de åndelig og sosiale konsekvensene av Corona, for eksempel ved at familier blir sittende hjemme uten inntekt, eller økt vold i hjemmet som rammer barn og kvinner spesielt.
Prioriterer kirkene
Derfor gjør NMS alt vi kan for å ikke måtte kutte i prosjektstøtte eller lønnsmidler hos våre partnere. NMS er igjen minnet på sitt DNA: at kun sammen kan vi forandre verden. En slik visjon forutsetter en ‘levende kirke over hele jorden’, noe vi spesielt ser at er tilfelle denne tiden. Det er nettopp denne sannheten som kan bære oss gjennom krisen. Da ser vi de lysglimtene av håp og betydningen av mulighet som ‘krise’ innehar. Forutsetningen er at vi står sammen og forener våre krefter og ressurser. På denne måten tar NMS og hver og en av oss del i det verdensvide kirkefellesskapet som vi tilhører – den levende kirke over jorden som i en tid som denne kan spre enda mer håp og lys i verden. Dette er også en del av dugnaden!