Biskopens 60-årsdag faller i tid sammen 60-årsmarkeringene for kvinners prestetjeneste i Norge. I forbindelse med markeringene inviterer biskop Ingeborg til en innsamling for å støtte utdanning av kvinnelige prester i Etiopia:
Støtt innsamlinga Solidaritet med kvinner i Etiopia
I august ble skoleområdet til Mekane Yesus Theological Seminary (MYTS) ved Addis Abeba i Etiopia ødelagt av et massivt uvær og flom, der flere døde og over 100 mistet husene sine og alt de eier. De lokalt ansatte og studentene satt igjen i sjokk og fortvilelse. Det finnes ingen forsikringsordninger, og de står på bar bakke.
– Vår tanke er å bidra konstruktivt inn i denne situasjonen, med håp om at det også kan komme noe godt ut av denne krevende tiden for alle ved MYTS, sier biskop Ingeborg Midttømme. Hennes egen 60-årsdag faller sammen med markeringen for 60 år med kvinners prestetjeneste i Norge. Nå ber hun om at velsignelsen kvinners tjeneste har gitt kirken i Norge også må prege kvinners kall og prestetjeneste i Etiopia.
MYTS er et pioner-lærested innenfor den etiopiske evangeliske kirke, hvor man har spesialisert seg på å utdanne prester og kirkelig undervisningspersonale. Lærestedet har som et særlig formål å utdanne flere kvinner til slik tjeneste, og nådde en milepæl da den første kvinnelige dekan ble tilsatt ved de teologiske fakultetet i januar 2020. Stadig flere ferdigutdannede kvinner fra MYTS blir ansatt i lederstillinger i kirker i omkring i landet, og fakultetet fortsetter sitt program for å utdanne flere kvinner.
Kvinner utdannet ved Mekane Yesus Theological Seminary (MYTS) ved Addis Abeba i Etiopia. Foto: Tadelech Loha
Biskop Ingeborg Midttømme har nære kontakter i Mekane Yesus-kirkens lederskap og har selv besøkt MYTS flere ganger: – Nå har ødeleggelsene i forbindelse med ekstremværet satt satsingen ved MYTS tilbake. Det er så mange som lider etter naturkatastofene som rammet, og vi ønsker å bruke 60-årsmarkeringene til å hente inn støtte til at MYTS kan komme i gang igjen med vanlig drift, få flom- og rassikring av eiendommen og få etablere en barnehage i tilknytning til lærestedet. Dette er et svært viktig utdanningssted for vår etiopiske søsterkirke, og i særdeleshet for kvinner, sier biskop Ingeborg Midttømme.
Utdanning frigjorde
Den kvinnelige teologistudenten Sinkinesh Garcho ved høgskolesenteret til Mekane Yesus-kirken i Addis Abeba forteller til NMS Etiopiablogg om hvordan utdanning har frigjort henne og gitt henne nye fremtidsmuligheter. Nå studerer hun på masternivå i teologi og drømmer om å kunne ta en doktorgrad.
Sinkinesh Garcho studerer teologi ved høgskolesenteret til Mekane Yesus-kirken i Addis Abeba. Foto: Tadelech Loha
Sinkinesh er opptatt av at kvinner skal ha samme muligheter som menn, i kraft av at de er skapt i Guds bilde:
«Alle hindringene jeg møtte i min oppvekst, har bare gjort meg enda mere motivert for utdanning. Jeg tror at analfabetisme bidrar til «åndelig blindhet». Min bacheloroppgave hadde tittelen: «Å mobilisere kvinner for en tjeneste med undervisning, forkynnelse og ledelse». Motivasjonen for min avhandling var å utfordre negative forestillinger rundt kvinners muligheter til å gjøre en tjeneste i kirke og samfunn.»
Hun mener mange afrikaneres negative syn på kvinner, hustruer og unge jenter er preget av deres kulturelle briller. Det finnes et destruktivt kvinnesyn som en må ta et oppgjør med. Undervisning og opplæring er den beste måten en kan gi kvinner verdighet, og å frigjøre dem fra kulturelle fordommer, sier Sinkinesh.
Kvinneprest-nettverk
Innsamling til MYTS i Etiopia var et viktig tema når nettverket av kvinnelige prester i Møre bispedømme onsdag 10. november markerte 60 år med kvinners prestetjeneste i Norge:
– Da vår kirke ordinerte den første kvinnen til prestetjeneste og ga henne ansvar for å forkynne evangeliet, ble hun en døråpner for mange. Kirken gjorde det samme som engelen gjorde påskemorgen: Da ble de første kvinnene sendt av sted for å fortelle at graven var tom, Jesus lever og vil møte oss. Det er kjernen i kirkens kall, understreker biskop Midttømme.
– Erfaringen viser at kvinner gjennom sin prestetjeneste har bidratt til at forkynnelsen og de bilder som hentes frem fra Bibelen, har fått flere fasetter. Mange mennesker forteller at det har blitt større rom for deres tro ved at kvinners erfaringer blir reflektert på en annen måte gjennom forkynnelse og sjelesorg.
Helt siden siste del av 1980-tallet har kvinner gjort prestetjeneste i Møre bispedømme (bispedømmet ble opprettet 1983).
– En annen gledelig følge av at kirken har fått kvinner som tydelige åndelige ledere, er den anerkjennelse det har gitt til alt det menighetsbyggende arbeid kvinner tradisjonelt har gjort i det stille. Det har gitt nye generasjoner kvinner frimodighet til å ta ansvar på alle områder i kirkens liv, påpeker biskopen.