Hvordan skapes fred? Vi er mange som grubler på det nå – eller roper i fortvilelse. Hvordan har det kunnet gå så galt som det gjør nå? Må det virkelig bli enda verre før det kan bli bedre?
Jeg har nettopp vært i en offentlig samtale med Hans-Wilhelm Steinfeld om krigshandlinger og kirkens posisjon i de mange krigsområdene. Da vektla jeg at det i en tid som vår, med økende polarisering og stadig flere og mere brutale angrep på sivilbefolkningen i mange land i verden, er det tid for å søke sannhet. Tid for å snakke sant om livet og sant om Gud.
Det var i ruinene av 2. verdenskrig at De forente nasjoner og Kirkenes Verdensråd (KV/WCC) vokste fram. Begge disse globale medlemsorganisasjonene ble etablert i 1948 og har som en viktig del av sitt oppdrag dette med å legge til rette for dialog for å bygge broer mellom mennesker. Lytte til den andres virkelighetsforståelse for om mulig å finne en felles veg.
21.november starter det neste møtet i KVs eksekutivkomité. I juni, da vi hadde vårt forrige møte, uttalte vi oss med stor bekymring blant annet om den pågående krigen I Ukraina: «Deeply alarmed by the recent escalation of conflict in Ukraine in the context of Russia’s ongoing invasion of the country, all members of the World Council of Churches (WCC) executive committee (…), join in reaffirming the declaration of the WCC’s first Assembly in 1948 that “War is contrary to the will of God.” Krig er i strid med Guds vilje.
La det ikke være tvil: «Krig er i strid med Guds vilje». Vi fortsatte vår uttalelse i juni med å vise til den siste generalforsamlingens vedtak om at «Krig er uforenelig med Guds natur og vilje for menneskeheten og mot våre grunnleggende kristne og økumeniske prinsipper».
I alle kirkesamfunn erkjenner vi at vi mennesker er oss selv nærmest. Vår tids store spørsmål er «What’s in it for me?» I stedet for å spørre «Hva ville Jesus gjort? Helt fra bibelens første blad får vi spørsmålet om Gud virkelig har sagt…? Vi lar oss forføre. Forføre av tilgang til makt, rikdom og posisjon.
Krig er i strid med Guds vilje enten den utspiller seg i Sudan, på Gazastripen, i Armenia-Aserbajdsjan, i Etiopia, på Haiti, i Myanmar, i Mali, Niger og Burkina Faso. Så hva har vi da som kirkeledere å komme med?
Det finnes ikke noe lettvint svar, men jeg vet at alle disse landene og medmennesker som bor der og kjemper for sitt liv og sin fremtid, vil være i fokus når vi møtes. Vi må fortsette å snakke sant. Sant om livet og sant om Gud. Løfte fram alle som lider. Utfordre verdens statsmenn til å ville fred. Til å legge bort sitt eget maktbegjær.
Fred kommer ikke som et moderne ferdighus med elementer som bygges sammen nærmest over natten. Som i ruinene her i Europa for 75 år siden, må fred bygges som stein på stein. Det er krevende, men vi har erfart at det er mulig. I troen på Gud, kan vi ikke la være.
Krig er i strid med Guds vilje.
Ingeborg Midttømme
Møre biskop og medlem av Kirkenes Verdensråds eksekutivkomité