Gaute Norbye

Mitt navn er Gaute Norbye. Jeg er 57 år og gift med Heidi Norbye siden 1995. Vi har tre voksne barn og et barnebarn og vi bor i Tromsø. Jeg er vokst opp i Sørfjorden innerst i Ullsfjorden, i en langstrakt bygd på vestsiden av Lyngsalpene i Tromsø kommune, på et kombinasjonsbruk der mor drev gården og far drev maskin- og lastebilfirma. Fjorden bærer også samisk navn, Moskavuotna, og har alltid hatt sterkt innslag både av sjøsamisk, norsk og kvensk befolkning. Jeg er utdannet prest ved Menighetsfakultetet i 1996 og har siden da jobbet som prest både i kirke og organisasjonsliv. For tiden er jeg garnisonsprest på Garnisonen i Sør-Varanger.

Foto: Den norsk kirke

Jeg beskriver gjerne min kristne oppvekst som misjonslæstadianskpreget lokalkirkemenighet. Ved å delta på kristne leirer i barne- og ungdomstiden fikk troen både utfordringer og trygghet. Året på bibelskole ble et avgjørende år for tro og liv. Dette samen med året som ungdomsarbeider i Båtsfjord menighet på Varangerhalvøya, gjorde at jeg fikk trygghet for å starte på teologistudiet. Året etter studiene var jeg prestevikar i Furuset menighet i Oslo hvor jeg hadde vært ungdomsarbeider i deler av studietiden. Her fikk jeg mye god læring i samarbeidet med henne som var kapellan. Deretter var jeg noen år ansatt som kretssekretær/regionleder i Indremisjonen/Normisjon og fikk reist mye i Troms og deler av Finnmark. Viktig her var møte med lag og foreninger, bidra på gudstjenester samt drive deler av leirarbeidet for barn og unge.

Fra 2003 har jeg jobbet som menighetsprest i Tromsø. Jeg var i Kroken i 10 år hvor jeg var med på byggingen av nye Kroken kirke og ikke minst å bygge opp menighetsarbeidet fra interimskirken i bomberommet og inn i et nytt og funksjonelt kirkebygg. Den diakonale profilen som menigheten hadde, fikk nå bedre betingelser, men krevde fortsatt fokus. Samarbeidet jeg hadde med barnehagene gjennom ti år var et viktig lokalkirkebyggende arbeid. Barnehagenes vårkonserter i Kroken kirke var høydepunkt på de mange månedlige sangsamlingene.

I 2013 begynte jeg i Kvaløy menighet. Her videreførte jeg friluftskonfirmantkonseptet jeg utviklet i Kroken hvor konfirmantundervisningens ulike elementer kobles til ulike friluftslivsaktiviteter for å skape alternativ læringsarena, men også gi rom for gjenkjennelse av undervisningen når de seinere i livet driver tilsvarende friluftsaktivitet.

I Kvaløy ble arbeidet med gudstjenestereform første utfordring jeg fikk med tanke på å ivareta både forsamlingsmiljøets ønske om tradisjonelt liturgisk uttrykk og samtidig gjøre gudstjenesten mer tilgjengelig både for barn, unge og den øvrige del av menigheten.

I menigheten har vi i løpet av de siste sju årene bygd opp et utvidet arbeid for beboere og dagsenterbrukere på sykehjemmet. Dette startet med en pilot som lot seg gjøre for midler som ble frigjort da jeg var teamleder. Dette førte igjen til at vi ble tildelt en diakonstilling som har ansvar for et større samarbeid med sykehjem og hjemmetjeneste. Gjennomføring av trosopplæringsreformen var med å styrke arbeidet for barn og unge og samtidig gi mer plass til dette også i gudstjenestearbeidet.

Jeg trives som menighetsprest og har etterhvert stor og bred erfaring på å møte folk i livets mangfold. Dette var viktige erfaringer å ha med da jeg var prost i Nord-Troms prosti, en oppgave jeg kombinerte med å være sokneprest i Kvaløy. Prost under Corona-pandemien betød mye bruk av sosiale medier til oppfølging av prester og kirkevergene. Gevinsten var tett kontakt og god kommunikasjon.

Utenom jobb er jeg mye opptatt med friluftsliv både sommer og vinter. Jeg trives godt med snekkerbeltet rundt livet og har brukt en del timer på oppussing og utbygging av eget hus og av hytta. Bispedømmet innbyr til aktivt friluftsliv med stort spenn i forhold til fjell, skog sjø og skjærgård. Jeg har fått vært rundt på mange av fjellene, men fortsatt er det mange, mange igjen.

 

Spørsmål til selvpresentasjon av bispekandidater i Nord-Holigaland

Hva motiverer deg til å gå inn i tjenesten som biskop?

Hva kjennetegner deg som prest og teolog, og hva er kjernen i din forkynnelse?

Hvilken ledererfaring har du og hvordan vil du karakterisere deg selv som leder?

Hva ser du som hovedutfordringer og muligheter i bispedømmet og folkekirken i nord?

Hvilken rolle tenker du at Den norske kirke skal ha som folkekirke i et livssynsåpent samfunn?

Hvordan vil du arbeide utadrettet for å synliggjøre kirkens oppdrag?

Hva tenker du kan bli spesielt utfordrende for deg i rollen som biskop?

Hva kan du med din kompetanse og erfaring tilføre Nord-Hålogaland bispedømme og bispekollegiet i arbeidet for å realisere Den norske kirkes visjon?

Hvordan vil du være samlende og ivareta mangfoldet i bispedømmet?

Hva er ditt forhold til samisk og kvensk språk og kultur?

 

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"