Prosjektgruppen for pilegrimsprosjektet Peregrinus var nylig samlet til en statusoppdatering på Borre prestegård. Her er tre smakebiter:
OLAVSVEIEN - EN KONSEKVENS AV HVEM VI ER
Sokneprest Jan Terje Christoffersen har vært en aktiv pilegrimvandrer siden 1999 da han ble spurt om å være med i et forum som jobbet med pilegrimstematikk. I løpet av årene har han gjort seg mange sterke erfaringer langs stier og veier, og snakker varmt om mulighetene som ligger i å være i bevegelse sammen med andre mennesker.
- Det er helt grunnleggende for oss å være i bevegelse, både som kirke og som enkeltmennesker. Det åndelige og det fysiologiske møtes på en helt spesiell måte i når pilegrimen snører turskoa og legger ut på vandring. Vi er skapt med en kropp, og gjennom å gå gir vi rom for at kroppen får være en naturlig del av vår spiritualitet, slik det egentlig var ment.
I Tunsberg er arbeidet med å koble seg til det nasjonale nettverket av pilegrimsruter "Olavsveien" i full gang, og den offesielle åpningen blir høsten 2019. Da vil mulighetene for pilegrimsaktivitet i Tunsberg være enda fler enn de er i dag.
16 SAMTIDSKUNSTNERE INNTAR MIDDELALDERKIRKER
Tone Lyngstad Nyaas er kurator ved Haugar Vestfold Kunstmuseum og kan fortelle at hele 16 kunstnere skal jobbe med sine personlige utrrykk i noen av Tunsbergs eldste kirker. Kunstnerne skal få utfolde seg blant gråstein, mørtel, kalkvegger, ornamenteringer og malerier i sin egen bearbeiding av det metsfysiske. Prosjektet har fått navnet Metafysica.
Lyngstad Nyaas forteller:
- Mennesker trenger å forholde seg til det metafysiske, og i vår materialistiske og sekulariserte tid ser vi at kirkene gir et sterkt bidrag til dette.
Kulturrådgiver i Tunsberg, Tore Dvergastein er begeistret for smarbeidet og tillegger:
- Dette ser ut til å bli en spennende og ambisiøs dialog mellom historie og vår egen tid, og vi tror mange vil ha glede av å besøke både kirkene. I tillegg skal kunstnerne presenteres i en utstilling på Haugar Vestfold Kunstmuseeum som også bærer navnet Metafysica.
PREKENHJELP FRA ÅR 1220
Våren 2019 åpner dørene på Slottsfellmuseet inn til en rykende fersk utstilling som blant annet tar for seg veien fra åsatro til kristendom. Cecilia Gustavsen er kurator og leder arbeidet med utstillingen. Hun er begeistret for gjennstandene som skal utstilles og nevner runepinner, et røkelseskar med runer og "Gammelnorsk homiliebok" blant høydepunktene.
- Gammelnorsk homiliebok er en prekesamling fra ca 1220 og hennvender seg til et nylig omvendt folk, og den er overraskende aktuell og interessant. Den inneholder blant annet den berømte "stavkirkeprekenen" hvor kirkerommet brukes som et pedagogisk virkemiddel for å forklare teksten, forteller Cecilia.
Som en kuriositet kan det nevnes at runepinner har fått økt oppmerksomhet i det siste gjennom humorserien "Vikingar" på NRK. I mai får man altså mulighet til å se et knippe originale rundepinner på Slottsfjellmuseet. Ustillingen har fått navnet Sanctus.
Pilegrimsprosjektet Peregrinus er et samarbeid mellom Tunsberg bispedømme, Haugar Vestfold Kunstmuseum
, Slottsfjellmuseet, Vestfold fylkeskommune og
Universitet i Sør- Øst Norge.
Henrik Guii-Larsen