Søndag 8. desember åpnet Korskirken igjen, etter å ha vært under oppussing siden 2015, og stengt i nesten to år. Kirken har fått en rekke universelle tilrettelegginger, og det har blitt malt innvendig, glassmalerier har blitt restaurert og takstein byttet ut.
Sokneprest Bjarte Nese og bymisjonsprest Trygve Stabrun.
Søndag ble en festdag med snorklipping på kirkegården, nøkkelkortoverlevering til Kirkens Bymisjon, suppe, vafler og hvit dame på kirkekaffien - samt hilsener fra riksantikvaren, statsråd Kjersti Toppe og varaordfører Thomas Flesland. Vi fikk også en panelsamtale om den diakonale kirken og kulturelle innslag fra Helge Jordal med band.
Omsluttet av kirkens fellesskap
Biskopen talte over en tekst i Johannesevangeliet som starter slik: “La ikke hjertet bli grepet av angst. Tro på Gud og tro på meg! I min Fars hus er det mange rom.” Jesus sa dette til disiplene som kjente på en uro og angst i møte med det ukjente. Biskopen mener han hadde noe viktig å si dem, og også oss i dag.
- I min fars hus er det mange rom. Det er plass til dere! Troen din, om du tenker den er svak eller sterk, er nok. Hvem vi er, med våre mangler, våre sår og våre lengsler, vi er elsket.
- Som en raus og varm kappe åpner Korskirken armene sine og slår de rundt oss. Så vi ikke skal være redde. Så vi kjenner oss omsluttet av Kristi kjærlighet og fellesskapet i kirken. I dette rommet som er korsformet skal vi ha store forventninger og tillitsfull tro til hva denne kirken skal være og bety for mennesker i byen vår, sa Jepsen i prekenen sin.
Sangere fra Collegium Musicum og Bergen domkor og flere muiskere bidrog til å løfte gudstjenesten med nydelig musikk, under ledelse av domkantor Kjetil Almenning. Domkantor Sigurd M. Øgaard på orgel.
Er der i hverdagen til folk
Biskop Ragnhild Jepsen og bymisjonsprest Trygve S. Stabrun like før gudstjenesten startet.
Kirkens bymisjon bruker kirken til vanlig, og de gleder seg over at kirken nå er ferdig restaurert.
- Veldig kjekt å få klar kirken igjen, uttalte bymisjonsprest Trygve Sætre Stabrun like før åpningen.
- Det samarbeidet som har vært mellom BKF, Akasia og oss i Kirkens bymisjon har vært fantastisk. Jeg har aldri opplevd maken, rett og slett.
Han kommer til å savne malerne, snekkerne og alle de som har jobbet på kirken.
- I alle disse årene har de blitt en del av miljøet her. Det kommer vi til å savne. Ikke så mye hammer og sag og drill, men menneskene.
Likevel – det er godt at kirken endelig kan brukes igjen!
- Nå gleder jeg meg til hverdagen, faktisk. Vi skal være her i hverdagen til folk, forteller Stabrun.
Kirkegården: Fra glemt uterom til vakkert smykke!
Varaordfører Thomas Flesland klippet snoren på Korskirkegården
Søndag feiret vi også gjenåpningen av Korskirkegården som ligger rett utenfor kirken. Nå er den løftet opp fra sin noe slitne og mørke tilværelse, med mer lys og luft og ny beplantning. Så er de gamle vernede gravminnene og minnesmerkene rehabilitert.
- Korskirkegården har vært gjemt bak gjerder i lang tid og før det var det trist og grått. Endelig er den kommet frem og vi kan ta i bruk et nyrehabilitert byrom med linjer tilbake til de som levde i byen før oss, sa gravplassjef Inghild Hareide Hansen, som talte før snoren klippes. Hun håper plassen blir brukt.
- I dag har vi åpnet et fantastisk byrom, fra et gjemt og glemt uterom til et vakkert smykke som innbyggere og besøkende i Bergen kan benytte seg av.
Varaordfører Thomas Flesland fikk æren av å klippe snoren som markerte gjenåpningen av Korskirkegården.
- I dag stråler kirken og kirkegården. Gratulerer til hele Bergen! sa Flesland.
På kirkekaffien ble det både kaker og underholdning og taler. Til venstre ser vi Helge Jordal medband.
Om Korskirken i Bergen
- Korskirken i Bergen ble trolig påbegynt på 1130-tallet, noe som gjør den til Bergens eldste stående kirke.
- Den var bygget som en enskipet langkirke i romansk stil. Koret er like bredt som skipet, og kirken er viet til Det hellige kors. De to korsarmene ble bygget på 1600-tallet.
- Kirken er blitt skadet ved hele syv branner, den siste i 1702.
- Kirken ble restaurert av arkitekt Schak Bull i 1896, og det er i stor grad denne versjonen som er pusset opp. Samtidig er kirken universelt tilrettelagt, med rullestolvennlighet, bedre lyd- og lysforhold, HC-toalett m.m.
- Kirkeorgelet er tysk, bygd av Albert Hollenbacher i 1890–årene. Det blir rehabilitert, men vil først bli klart til bruk senere i vinter.
- Det er Kirkens Bymisjon i Bergen som bruker kirken i dag. I rehabiliteringsperioden har kapellet ved kirken blitt brukt til å holde “åpen kirke” 2-3 dager i uken og tilbudt mat, samvær og musikk-jam.
(Kilder: Kringom.no, Kirkens bymisjon og Bergen byarkiv)