I Bergen har vi 28 gravplasser, og Gravplassmyndigheten i BKF sørger for at disse skal være grønne lunger med vakker beplantning som er et godt sted å oppholde seg for alle. Vi ønsker at besøkende skal oppleve at gravplassene er et sted for ro og refleksjon, minner og savn.
BKF ønsker å bidra med miljøvennlige løsninger, noe landskapsrådgiver Kristin Rolland jobber mye med.
- Det handler om å holde områdene rene og trivelige for alle. Gravplasser er også verdifulle livsmiljø for flere fugle- og insektarter, og viktige områder for bevaring av biologisk mangfold. Derfor er det viktig at stedene forvaltes på en god måte, sier Rolland.
Hvert år legges det igjen et betydelig antall kranser, lyslykter og ikke komposterbare gjenstander på gravplassene. Spesielt i høytider pynter mange graven med blomster, kranser, tente lys og lykter.
- En del av disse kransene og lyktene blir liggende lenge på gravene. I noen tilfeller mange år, forklarer Rolland. Hun oppfordrer spesielt til å la være å ha med plast så langt det er mulig, og gir deg tipsene du trenger for å ta gode miljøvalg før du skal besøke gravplassen.
Hva kan du som besøkende gjøre?
1) Be om alternativ til plast i blomsterbutikken
Plast er blitt et stort miljøproblem og mye plast havner i naturen. Dette gjelder også for gravplassene. Plast som blir liggende lenge ute blir revet fra hverandre i møte med dyr på leit etter mat, regn, vind og UV-stråling. Bruk forbrukermakten din! Kjøper du en blomsterbukett eller oppsats, be om at de ikke pakker den i plast. Papp og papir er gode alternativ.
2) Kjøp gravdekor i nedbrytbare materialer
Tenk på at kranser og annen pynt på gravene blir liggende ute lenge, og kan komme på avveie. Flere leverandører selger nå kranser av mose, papp og bast. Velg derfor naturlige og nedbrytbare materialer.
3) Lag egne dekorasjoner om du kan
Standard gravpynt er ikke nødvendigvis så vanskelig å lage selv. Bruk mose, papp og hamp i stedet for plast og isopor. Kongler, bjørkeris, mose og greiner fra bartrær er gjenstander som kan bindes sammen med hamp til flotte kranser. Tenk alternativt om oppbinding. Lim fra limpistoler og en del oppbindingsmateriale inneholder ofte syntetiske stoffer som vi bør unngå. Bruk bast, og ikke plast- eller ståltråd.
4) Vær med og kildesorter!
Vi tar imot restavfall og elektrisk avfall på gravplassene. Plast, metall, organisk avfall* og papir må kastes hjemme eller andre steder med kildesortering.
5) Fjern og sorter gravlys etter bruk
Mange ønsker å pynte gravene med lykter i mørketiden. De elektriske lyktene inneholder tungmetaller og skal behandles som elektronisk spesialavfall. I dag er det mulig å gjenvinne disse produktene, men mange lykter havner likevel i restavfallet. De tradisjonelle plastbeholderne med lys i talg er populære blant kråker og skjor som ødelegger plasten for å forsyne seg av talgen i lyslyktene, og dermed etterlater små plastbiter i gresset.
6) Rydd opp etter bruk
Tenk at alt du tar med inn på en gravplass skal fjernes senere. Ta vekk gravpynt etter en stund. Kast og kildesorter avfall på rett sted. Ta med hjem om nødvendig.
* Det jobbes med nye løsninger for organisk avfall. Noen gravplasser har allerede fått beholdere for dette, men ikke alle.
Snart nytt system for kildesortering på gravplassene
BKF er miljøfyrtårnsertifisert, og skal blant annet tilrettelegge for en bærekraftig forvaltning av gravplassene. Det arbeides nå med en fornyelse av renovasjonsløsninger.
- Et av målene her er å redusere avfallsmengden, arbeide for en høy grad av kildesortering, og sikre gjenbruk av ressurser ved utnyttelse av organisk materiale på våre gravplasser, forklarer landskapsrådgiver Rolland.
Det er viktig at avfall sorteres riktig for å ivareta ressursene, og det snart vil komme avfallsbeholdere ved gravplassene for forskjellig type avfall.
- Målet er at ingenting av det som kastes skal gå til spille. Blomster, jordavfall og annet organisk materiale skal snart kunne kastes i egne konteinere for å komposteres og omdannes til jord. Denne jorden kan gjenbrukes på gravplassen. Blomsterpotter og emballasje av plast tømmes i beholdere for restavfall, og el-avfall legges i beholdere egnet for dette.