Rekrutteringen til kirkemusikeryrket har nådd et kritisk lavt nivå . De neste ti årene vil omtrent 200 organister gå av med pensjon. Det uteksamineres ikke på langt nær nok nye kirkemusikere til å ta over alle disse stillingene.
Nå har Oslo domkirke har tatt initiativ til et pilotprosjekt som skal styrke kirkemusikkstudiet ved Norges musikkhøgskole i Oslo. Målet er å friste flere til å søke seg til studiet og til orgelkrakken.
– Ellers blir det ingen igjen som kan møte oss med musikk i kirkedøren når vi kommer til dåp, konfirmasjon, bryllup og gravferd, med mindre vi snur dette nå. Derfor er vi nødt til å rope så høyt vi kan.
Det sier Sigrun Skårberg, prosjektkoordinator fra Oslo domkirkes side.
Dette er prosjektet
Prosjektet går ut på at kirkemusikkstudenter ved Norges musikkhøgskole i større grad skal få tilgang til domkirken, og til kompetansen som finnes der.
Studentene skal få tilgang til instrumentene, de skal få delta under gudstjenester, spille konserter og ha korpraksis med kirkens kor. Planen er også at alle masterstudenter skal få tilbud om å avholde sin mastereksamenskonsert i domkirken, og elevene tilbys også jevnlige forumtimer på orgelgalleriet i Oslo domkirke.
– Oslo domkirke er, og har vært et flaggskip for kirkemusikk som alltid har inspirert kirkemusikere og bidratt til liturgisk og musikalsk utvikling, sier Anders Eidsten Dahl, prosjektkoordinator fra Norges musikkhøgskoles side.
Et uformelt samarbeid mellom Oslo domkirke og Norges musikkhøgskole, har eksistert som en tradisjon i over 140 år. Gjennom dette pilotprosjektet, skal dette samarbeidet imidlertid formaliseres.
En veldig god mulighet
– Jeg synes det er veldig stas å få lov til å spille på orgelet i domkirken. Domkirken har et flott orgel, og er en kirke med veldig god akustikk, sier studenten Lukas Dodson.
Lukas går andreåret på bachelorstudiet i kirkemusikk på Norges musikkhøgskole, og har spilt orgel siden han gikk på barneskolen.
– Jeg husker at jeg ikke rakk ned til pedalene, forteller han og smiler.
Han og medstudentene få spille for hverandre, gi hverandre tilbakemelding og ikke minst kjenne på stemningen ved å spille et kirkerom.
– Forumtimene er en veldig god mulighet til å få spille for medstudenter og en lærer, forteller Victoria Ulriksen, som også går andreåret med bachelorstudiet i kirkemusikk.
– Det fine med kirkemusikk er at det finnes så mange forskjellige musikktradisjoner i Norge, forteller hun.
Kirkerådslederen er positiv til initiativet
Leder for Kirkerådet, Harald Hegstad, sier det er alvorlig at studietilbud innen kirkemusikk legges ned.
– Sang og musikk står helt sentralt i Den norske kirkes virksomhet. Vi er derfor helt avhengige av kompetente kirkemusikere, sier han.
Han er bekymret over at rekrutteringen til kirkemusikkstudiet ikke holder tritt med behovet.
– Jeg ser derfor svært positivt på dette initiativet fra Oslo domkirke, sier Hegstad.