Samisk jubileum og samefolkets dag

I Trondheim markeres 6.-9. februar 100-års jubileet for det første samiske landsmøtet. Mandag 6. februar er det Samefolkets dag - noe som løftes fram i gudstjenesten dagen før eller på selve dagen.

Markeringen av dagen får stadig større utbredelse, og i forbindelse med gudstjenestereformen vedtatt i 2011, ble Samefolkets dag en fullt integrert merkedag i Den norske kirkes ordninger.

2017 – et spennende år for samisk kirkeliv:
- Samisk jubileum
- Samenes nasjonaldag
- Samiske kirkedager

Tråante 2017
Tråante 2017 er navnet på 100-årsmarkeringen av det første samiske landsmøtet. Tråante betyr Trondheim på sørsamisk, og Trondheim ligger midt i det sørsamiske området. Bakgrunnen for valg av jubileumsnavn til 100-årsmarkeringen er at samenes første landsmøte ble holdt i Trondheim, - i Metodistkirken i Trondheim, 6.-9. februar 1917.

Den store feiringen av 100-års jubileet finner sted i Trondheim, men det vil også være markeringer utover året. Mer informasjon finnes på www.tråante2017.no  

Jubileumsuken i Trondheim blir fullspekket med kulturelt og politisk program. Nidarosdomen vil være sentral i den kirkelige markeringen av Tråante 2017. Det er en stor begivenhet i Nidarosdomen når det på morgenen den 6. februar skal innvies et alter med samisk utsmykning i kirken.

Mandag 6. februar kl. 13.00 blir det jubileumsgudstjeneste i Nidarosdomen. Preses biskop Helga Haugland Byfuglien inviterer sammen med Samisk kirkeråd og den sørsamiske presten i Nidaros. Gudstjenesten vil være flerspråklig og det musikalske preget er samisk.

Samisk menighet i sørsamisk område og Samisk kirkeråd inviterer til samisk-kirkelig seminar 7. februar i Metodistkirken. Seminaret belyser historiske prosesser knyttet til samer og kirken i et lengre og kortere perspektiv. Hendelsene for 100 år siden peker fram mot utviklingstrekk og utfordringer i vår egen tid, og har aktualitet til dagens situasjon. Arbeid med forsoning vil være en viktig del av de utfordringene som tas opp. 

Samenes nasjonaldag 6. februar
Veiledning til kirkelig markering av Samenes nasjonaldag - 6. februar lagt ut på nettet: https://kirken.no/6februar   
Her finnes også ressurser til markering sammen med barn og unge i menigheten: https://kirken.no/6februar-barnunge

 • Bønn på Samefolkets dag - fra "Dagens bønn":
  Gud, himmelens og jordens skaper,

  du har kalt jordens folk til å være ett i Kristus.
  Takk at vi alle kan glede oss over vår arv og våre forfedres land.
  Vi ber deg:
  Bevar og led samefolket,
  og gi alle folkeslag et verdig liv i rettferd og fred,
  ved din Sønn Jesus Kristus, vår Herre,
  som med deg og Den hellige ånd lever og råder,
  én sann Gud fra evighet til evighet.
  Amen.

Samisk konfirmantleir
Samisk konfirmantleir arrangeres 23.-26. mars 2017. Denne gang skal det arrangeres i Nord-Troms. Storfjord kommune og Borgen leirsted er stedet, og der skal ungdommene få møte både lokal samisk kultur og tradisjon og møte med mennesker som kan formidle fortellinger fra Storfjord. Mer informasjon om leiren her.

Samiske kirkedager i Arvidsjaur 16.-18. juni
Samiske kirkedager arrangeres i år for fjerde gang (Jokkmokk 2004, Enare 2009, Mo i Rana 2013) og samler flere hundre deltakere fra Sverige, Finland, Norge og Russland. Svenska kyrkan er i år hovedansvarlig arrangør, men Samiske kirkedager er et felles nordisk arrangement mellom kirkene i Sverige, Finland og Norge. Alle er hjertelig velkommen til å delta.
Hovedtemaet for Samiske kirkedager 2017 er Livets kilde – Livets vann (fra Salme 36,9-10). Programmet tar for seg blant annet urfolksrettigheter, forsoning, behovet for en sannhetskommisjon, klimaendringenes konsekvenser for urfolk i Arktis og joikens betydning i samisk kirkeliv. Det inviteres til gudstjenester, seminarer, paneldiskusjoner, workshops, konserter, sangsamlinger, teaterforestilling, håndverksmarked og barne- og ungdomsprogram. Et eget program bare for ungdommer arrangeres 15.-18. juni. Kan vi lage og  legge inn en link til hjemmesida vår med invitasjonen (det pdf-vedlegget) som jeg sendte til deg tidligere?

Mer informasjon om programmet og praktisk informasjon finner du her:  https://www.svenskakyrkan.se/samiskakyrkodagar   Følg gjerne Samiskt kyrkoliv  i Svenska kyrkan på Facebook og samiskakyrkodagar på Instagram.

 

 

Samene - ett folk i fire stater

Samene er ett folk med bosettingsområder i fire stater: Norge, Sverige, Finland og Russland. Samenes land strekker seg fra Kola-halvøya i nordøst til Engerdal i Sør-Norge og Idre i Sør-Sverige. Dette området kalles Sápmi - Sábme - Saemie.

Samenes nasjonaldag ble feiret første gang i 1993. Den 15. samekonferansen i Helsinki besluttet i juni 1992 at nasjonaldagen skulle være den 6. februar. Bakgrunnen for datoen er at det første samiske landsmøtet ble avholdt 6. februar 1917 i Trondheim. Samenes nasjonaldag er felles for alle samer, uavhengig om de bor i Norge, Sverige, Finland eller Russland.


Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"