4 ansatte sørger for å holde kirkegårdene i presentabel stand. Dette er fra venstre Mona Odden, Anders Sakrisson, Erik Bråten og Kenneth Danielsen. Erik startet som vikar som graver i sommer. Nå fra i høst har han 100% fast stilling som kirkegårdsarbeider og kirketjener. Tidligere har han jobbet blant annet som taxisjåfør og kirketjener. Vi er veldig glad for å ha fått en ny dyktig ansatt med på laget.
Kirkegårdene er parkområder som vi alle eier sammen. Her kan vi minnes de vi savner, eller bare gå en tur og kjenne på roen som hersker her. Kirkegårdene bærer en del av vår kulturarv. Kirkegårdene brukes av alle uansett tro eller livssyn.
Både gravplassloven, gravplassforskriften og vedtekter for de enkelte kirkegårdene gir føringer for hva som er tillatt og ikke på kirkegårdene. Dette for å sikre at alle blir likt behandlet og har samme rettigheter på kirkegårdene. I Gravplassloven står det for eksempel: «Gravlegging skal skje med respekt for avdødes religion eller livssyn.» Og «Gravplassmyndigheten har ansvaret for at gravplasser og bygninger på gravplasser forvaltes med orden og verdighet og i samsvar med gjeldende bestemmelser.»
Gjennom lovgivning og kirkegårdenes vedtekter er det fastsatt at:
• Alle som bor i kommunen har rett til gratis gravlegging og plass på kirkegården i 30 år. Familien kan feste (leie) et gravsted. Den som føres opp som fester kan da betale for å ha et gravsted utover disse 30 årene, eller reservere gravsted til gravlagtes ektefelle. Det er fester som har rett til å ta beslutninger om gravstedet, og har ansvar for at gravstedet blir holdt i orden.
• Lovverket har regler for størrelse på gravminner (gravsteiner). De kan maksimalt være 85cm brede og 80 cm høye. Noen gamle steiner er veldig høye, f.eks gamle søyler. De gamle vil ikke bli fjernet selv om de er høyere enn dagens regler av hensyn til kulturvern. Alle gravminner skal boltes fast slik at de ikke velter og forårsaker personskade. Dersom to eller flere graver har felles stein, skal steinen stå på den grava som først ble tatt i bruk.
• Plantefelt foran gravminnet kan være opptil 60 cm bredt eller like bredt som gravminnet. Plantefeltet skal ikke stikke lengre fram enn 60 cm målt fra gravminnets bakkant. Dette er for at kirkegårdsbetjeningen skal komme fram med gressklippere og andre maskiner uten å skade plantefeltene. Løse gjenstander, som f.eks lykter skal plasseres innenfor plantefeltet, og fjernes etter bruk.
Du kan lese mer om kirkegårdene på våre nettsider kirken.no/trysil, og i gravplassloven og gravplassforskriften på lovdata.no.
Ta gjerne kontakt med oss på kirkekontoret om du har spørsmål.
Arbeidsoppgaver på kirkegårdene
Kirkegårdsarbeiderne har svært varierte oppgaver og et stort ansvar. De drifter 7 kirkegårder i tillegg til gravplassen i Drevdalen. Arbeidsoppgaver er:
Hele året:
Graving for nedsettelse av kister og urner, før og etter gravferd. Etter ca 2 uker rydder og fjerner vi blomster fra gravstedet.
Ettersyn av brannvern og HMS runder, kirkebygg, driftsbygninger, og teknisk utstyr.
Søppeltømming.
Service ovenfor besøkende.
Vår:
Servise av maskinelt utstyr.
Planering av høst- og vintergraver.
Tilrettelegging for gravstell på alle 7 kirkegårdene. Utplanting av stemor til 17.mai.
Vi har i dag rundt 140 stellavtaler, dette innebærer også luking og vanning.
Sette ut benker, grinder og porter.
Sommer:
Vedlikehold av grøntområder, herunder gressklipping.
Såing av nye graver (etter 6 mnd)
Sommerplanting for stellavtaler ved St.Hans-tider.
Slettede gravsteiner oppbevares i ett år før de leveres til destruering.
Oppretting av gravsteiner på bestilling.
Høst:
Høstplanting for stellavtaler.
Løvblåsing og raking
Rydde inn sommerutstyr, benker og porter.
Fylle opp strøkassene med sand.
Vinter:
Rydde snø ved alle kirker/ kirkegårder og strø ved behov.
Begravelser på vinterstid gir ekstra arbeid. Da må vi rydde snø, lage god plass frem til, og rundt gravplassen. Vi setter på tinepanner som tiner gravene i 2 døgn, eller etter behov.