Ellinggard ønsker å undersøke og kartlegging den relativ nye praksis med drop-in dåp og de erfaringer enkelte menigheter har med en slik praksis. Han spør; på hvilken måte har drop-in dåp vært med å åpne for at flere som ønsker det kan bli døpt og ført mennesker i vår tid nærmere kirken, troen og Gud? Samtidig ønsker han å se på denne praksisen med et kritisk blikk og sette drop-in dåp inn i et større teologisk perspektiv.
Preses: - Prosjektet vil komme til nytte
Stein Ellinggard tildeles støtte til et prosjekt som Bispemøtet mener er aktuelt og relevant inn i kirkens arbeid i dag. Prosjektet berører en aktuell utfordring for Den norske kirke, nemlig de fallende dåpstallene. Flere og flere menigheter tar i bruk drop-in dåp, og erfaringene er at denne praksisen møter et behov samtidig som dette prosjektet stiller spørsmålet om denne type praksis tar høyde for elementer som har vært viktige i forbindelse med dåp, slik som kunnskap, tro og kirkelig tilhørighet.
- Vi tror at dette prosjektet vil ha stor overføringsverdi, og at det vil komme til nytte for både kirken som helhet og prestene i sitt daglige arbeid, sier Bispemøtets preses, biskop Olav Fykse Tveit.
LES MER: Dette er Olavstipendet.
Drop-in dåp i Lademoen
Stein Ellinggard har vært sokneprest i Bakklandet og Lademoen siden 2011. Han har en lang og bred menighetstjeneste i kirken bak seg, som også omfatter 6 års tjeneste i forsvaret og en periode i personalavdelingen i Nidaros bispedømme.
I 2016 ble det for første gang i Norge arrangert drop-in dåp og det skjedde nettopp i Lademoen kirke. Dette førte til mye oppmerksomhet. Siden har det vært en slik dåpslørdag en gang i året i Lademoen kirke og omtrent 25 mennesker er blitt døpt på denne måten. Ideen ble hentet fra den Svenske kirken. Mange norske menigheter har siden gjennomført en slik form for dåp.
Olavstipendet
Olavstipendet ble opprinnelig opprettet av kirkedepartementet for å øke kunnskapen om kirkens rolle i samfunnet, og for å styrke kirkens kompetanse for å løse dens oppgaver. Stipendet skal tildeles prester i tjeneste som ikke er innenfor et tradisjonelt etter- og videreutdanningsløp, som vil fordype seg i tema som kan bidra til utvikling av praktisk-teologisk kunnskap og kunnskap om praktisk prestetjeneste. Stipendet er på til sammen 100 000 kroner, samt frikjøp fra jobb i ett år, og kan tildeles én person eller deles på to.