Ungt på Kirkemøtet

Ungdommen preger Hamar bispedømmes delegasjon under årets kirkemøte. Tre av de sju folkevalgte representantene i Hamar bispedømmeråd er under 30 år. Også representanten fra Ungdommens Kirkemøte er herfra.

De er alle under 30. Fv: Adrian Sagvold Grøndahl, Filip Hovland og Vanja Hole Joramo.

Kirkemøtet er i gang og delegasjonen fra Hamar bispedømme utmerker seg. Tre av medlemmene er under 30 år. I tillegg til de tre delegatene fra bispedømmerådet er også representanten fra ungdommens kirkemøte fra Hamar bispedømme. 

Blir hørt

Vi har spurt Vanja Hole Joramo om hva slags forventninger hun har til Kirkemøtet. 

Jeg forventer mye god debatt og samtaler, god stemming, og fine menneskemøter, sier hun, men regner med at det også vil være uenighet. Hun mener saken for etiske retningslinjer for Kirkemøtet er en veldig viktig og fin sak, som kan brukes som forbilde i andre sammenhenger. - Debattklimaet kan jo bli hett i noen sammenhenger og hvordan man håndterer det og at man viser respekt er veldig viktig for demokratie og en god debatt. Joramo syns det var stas at Ungdommens kirkemøte (UKM) sine regler for debattklima ble brukt som eksempel til hvordan man skulle oppføre seg mot hverandre flere ganger under møtet på åpningsdagen.

Disse sakene skal behandles

Slik fordeler representantene fra Hamar bispedømme seg på de ulike komiteene

Vanja Joramo mener alle sakene som kommer til behandling vil kunne påvirke ungdom i en eller annen grad. Selv om økonomisakene vil kunne være viktige for unge, er det en sak unge ikke nødvendigvis ser på som viktig umiddelbart, eller synes er vanskelig å sette seg inn i. Den saken hun tror ungdom vil bli mest påvirket av, er planen for undervisning og læring. Så tror hun saken om sannhet og forsoning vil  ha mye å si for unge som tilhører et urfolk, men også for unge ellers, med tanke på hvordan man kan bruke dette kirkelig undervisning. 

Følg Kirkemøtet her

"Hamarbenken" ledet av Kjersti Drtina Øversveen (ÅF) lengst til høyre i bildet. Videre mot venstre sitter Eli Vatn (prestenes representant), Sveinung Moesgaard Skjesol (ÅF), Anne Kristine Rossebø (NKL), Vanja Hole Joramo (ÅF), Filip Hovland (BL), Adrian Sagvold Grøndahl (NKL), Gunnstein Endal (NKL), Ole Jacob Dyrnes (ansattes representant) og biskop Ole Kristian Bonden. Foto: Hamar bispedømmeråd. 

Gjennomsnittsalderen på delegasjonen er 45 år og det er den yngste delegasjonen noensinne. Tre av delegatene er under 30 år. 

Følg ungdomsdemokratiet i Hamar bispedømme på Instagram

Vi spør stiftsdirektør Freddy Knutsen: 

Hva er det som gjør at Hamar har så mange engasjerte ungdommer?

Hamar bispedømme har over flere år hatt et aktivt ungdomsråd.  Ungdomsrådet arrangerer ungdomsting for unge fra menighetene og sender deltakere til Ungdommens kirkemøte. Erfaringen fra ungdomsdemokratiet i kirka er rekrutterende for videre deltakelse. 

Hvordan merkes det at Hamar bispedømme har så mange unge?

De bringer viktige perspektiv inn i kirkemøtets komiteer som forbereder sakene som blir avgjort i plenum. Dette er viktig for ei kirke som trenger unges engasjement.

Hva betyr det for vårt bispedømme at det er så mange under 30 år?

Dette vil tilføre energi og nye perspektiv inn i bispedømmets arbeid som vil være en ressurs for kirkas arbeid.

 

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"