Bragte olsokflammen til Hundorp

Med ild som ble tent på Stiklestad under årets olsokfeiring, gikk biskop Herborg over landgangen til Hundorp. Det historiske stedet i Gudbrandsdalen blir det neste året sentralt i markeringen av nasjonaljubiléet «Norge i 1000 år».

I 2021 er det 1000 år siden kong Olav Haraldsson (senere Olav den hellige) møtte storkaren Dale-Gudbrand på Hundorp. 12. september 2020, 999 år senere, sto Nidaros biskop på samme sted med ild direkte hentet fra stedet hvor helgenkongen falt.

- Vi har kommet fra Nidaros og Stiklestad med olsokflammen, ilden som symbolsk ble tent på Stiklestad på olsokkvelden i år, og som pilegrimene - ildsjelene - vandret til Trondheim med. 

- Ilden som ble tent på Stiklestad har reist hit, til dette gamle, innholdsmttede makt-stedet, som nå også er et pilegrimssenter, sa biskop Herborg Finnset da hun overrakte ilden.

Les hele biskop Herborgs tale her

Hundorp er det førte jubileumsstedet i den tusenårsmarkeringen som til slutt utgjør et helt tiår frem mot 2030 på Stiklestad. I løpet av disse årene og markeringene vil Nasjonaljubileet «Norge i tusen år» invitere til en nasjonal samtale om viktige spørsmål på viktige steder.

På Hundorp vil religonsskiftet, dialog og endring være viktige tema. 

Les mer om nasjonaljubiléet her.

Biskop i Hamar, Solveig Fiske, ordfører i Sør-Fron Ole Tvete Muriteigen, fylkesordfører i Innlandet Even Aleksanger Hagen og representanter fra Stiklestad Nasjonale Kultursenter deltok også i markeringen. Etter at ilden fra Stiklestad hadde blitt tent til et bål på Dale-Gudbrands gård, fikk frivillige i Sør-Fron ta med seg flammer fra ilden ut i sitt lokalsamfunn. 

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"