Konfirmasjoner i Nidaros: Mange utsetter til høsten

De fleste menigheter i Nidaros velger å utsette konfirmasjon til høsten. - Dette har vært en vanskelig avveining sier biskop Herborg Finnset.

Tekst: Kristin Vik Bjørkøy (Utplassert fra Elevaksjonen, KVT)

Konfirmasjonen er ikke bare en stor hendelse i ungdommenes liv, men også for den nærmeste familie og venner som vil være med på å feire denne dagen. Dermed har det vært viktig for menighetene å finne en bra løsning når de fikk tilbudet om å kunne utsette konfirmasjonene til høsten.

- I en konfirmasjon er det ofte veldig mange gjester, og flere av disse gjestene må reise for å komme seg til feiringer. Mye reising på kryss og tvers fører til mange smitteveier. Det vil kunne utfordre smittevernet, og dermed gjøre tiden før vi kan komme tilbake til en "normal" hverdag lengre. Derfor har det vært viktig å få gitt en gjennomtenkt avklaring på når konfirmasjonene blir, og å gi den i god nok tid til at begivenheten kan planlegges godt, sier biskop Herborg Finnset.

- Ungdommer blir selvfølgelig like konfirmert uansett hvor mange som er til stede under konfirmasjonshandlingen og feiringen. Men det er en stor familiebegivenhet, og spesielt i en kirke hvor man sitter tett i tett på en benk, har det vært viktig å kunne gitt den muligheten å vente til situasjonen bedrer seg, fortsetter hun.

Det er mange menigheter som har valgt å utsette konfirmasjonene. Lista som Nidaros bispedømme nå legger frem (se vedlegg) viser at flertallet venter til høsten.

Finnset forteller at hun synes dette er forståelig, men også at det har vært et veldig vanskelig valg: - Dette er ei avveining mellom å skjønne at man må forstyrre folks planer på den ene siden og å ha godt smittevern på den andre.

I fjor var situasjonen så mye mer dramatisk, at det ble besluttet å utsette alt. Mens i år er det mer forskjellig lokalt, og menighetene har selv fått bestemme hva som passer best for sitt nærmiljø.

- Mange ble opprørte i fjor fordi beslutningen kom så brått på, jeg tror konfirmanter, foreldre, kateketer, prester og proster synes det har vært greit at de kunne få være med på samtalen selv, sier Finnes.

Hun forteller at de hun har snakket med har hatt gode samtaler på lokalplan, både med foreldrene og ungdommene.

- I mange sammenhenger har både ungdom og voksne blitt bedt om å smøre seg med tålmodighet dette året, og jeg forstår at det er vanskelig for alle sammen. Samtidig er vi jo her nå hvor vi kan begynne å se en ending på en lang periode med mange restriksjoner.

- Utover det så ønsker jeg alle konfirmanter og foreldre, som ennå må vente litt ekstra, en konfirmasjonshelg som blir en fin opplevelse for hele familien, avslutter hun.

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"