Ny prost i Namdal trives i åpen sjø

Frode Askekjær blir ny prost i Namdal. Når han ikke holder gudstjeneste, kan du finne ham i åpent sjø. Og så er han ganske god i quiz....

Den nye namdalsprosten er 52 år. Han er fra Vennesla i Agder, men har vært bosatt i Vestfold de siste ti årene.

Nå tar han med kone og badebukse og flytter til Namsos for å starte prostegjerningen. I løpet av høsten er han på plass.

En av de første oppgavene har vært å bli intervjuet av dagens namdalsprost Håkon Olaussen. I dette intervjuet forteller Frode Askeskjær at Namdal var ikke et helt tilfeldig valg:

Attraktivt

- Jeg har sett området her før og har likt meg. Trønderne jeg har møtt er joviale og trivelige. Samtidig kjente vi på lysten til å komme oss ut og vekk fra det sentrale Østlandet. Kona Berit og jeg hadde lyst til å utforske et annet bispedømme, et landlig område, og det var attraktivt med en prostestilling.

- Hva slags forhold har du til landsdelen?

- Som sagt, jeg liker stort sett alle trøndere jeg har møtt, de er joviale, trygge og stabile mennesker. Dessuten opplever jeg at kirken har en viktig plass i Trøndelag, statistikkene viser gode tall som indikerer at kirken blir brukt.

- I tillegg er jeg glad i vinter, kanskje den er stabil i Namdal?

Gode muligheter

Intervjueren kan ikke bekrefte det, og velger klokelig å heller stille et annet spørsmål:

- Hva tenker du om Namsos?

- Namsos er en by med gode tilbud innenfor ting jeg opptatt av.

- Som er?

- 50-mesterbassenget i Oasen blir viktig for meg. Dessuten er jeg glad det er en ordentlig kino her, og at det er tilgang på et visst kulturliv.

Folkekirke

Namdalen er folkekirkeland, medlemstallet er høyt og oppslutningen om kirkelige handlinger nokså stabilt. Frode liker det:

- Jeg er en sentrumsorientert prest, verken veldig konservativ eller veldig liberal. Mer lavkirkelig enn høykirkelig. Heller kor enn alter, for å si det sånn.

- Men er du en prest som engasjerer deg i samfunnsspørsmål?

- Nja..., jeg har ikke hatt noen stor drivkraft mot å profilere spesielle syn og holdninger, men som prost får jeg nok en noe mer offentlig rolle som krever at jeg tar stilling og uttaler meg om aktuelle saker. Det er jeg forberedt på og det ansvaret er jeg klar til å ta, selv om det sikkert kan være brysomt av og til. Men jeg er ingen overskriftsjeger.

- Hva slags prest er du, da?

- Jeg er en ganske folkelig, jordnær prest, en folkekirkeprest. Jeg er opptatt av å få folket inn i kirken og kirken ut til folket.

- Så kirken må gjøre seg litt lekker?

- Tja...

Frode flirer litt av intervjuerens formulering.

- Jeg vil gjerne bidra til å lage til ting som folk opplever som så interessant at de har lyst til å dra til kirken. Da er det viktig å jobbe godt sammen i team for å selge seg litt inn til folket. 

- Hva slags rolle bør kirken ha i lokalsamfunnet?

- Synlig og tilgjengelig. Kirken er på plass over hele landet, det er viktig. Folk må få mulighet til å bruke kirken i alle livets øyeblikk. Dette er ingen selvfølge lenger. Rekruttering til kirkelige stillinger er utfordrende, kommuneøkonomi kan spille en rolle, og det er en jobb som må gjøres for å holde tilbudet oppe og vedlike.

Langdistansesvømming og Van Morrison

Prester er ikke bare prester. Hva kommer nyprosten til å holde på med når han ikke forkynner eller på annen måte driver med kirketing?

- Jeg svømmer.

- Har du svømmeknappen?

- Litt mer enn det. Jeg driver med langdistansesvømming i åpent vann. Tre kilometer og oppover...

- Det var da voldsomt. Andre interesser eller særheter du vil «advare» om på forhånd?

- Jeg er veldig glad i kinofilmer. Og jeg lytter mye til musikk, og da er det Van Morrison som er den store favoritten.

- Har du en evne, egenskap eller kompetanse som folk flest ikke vet om?

- Jeg er ganske god i Quiz...

 

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"