Det var en stolt biskop Tor Singsaas som kunne vise frem den nye alterutsmykningen. Nidaros-bispen var, sammen med den sørsamske presten Bierna Biente, initiativtager til å få et eget samisk gudstjeneste-sted i Nidarosdomen. Alteret blir høytidelig innviet i en gudstjeneste på Samefolkets dag, 6. februar, og senere i år vil den sørsamiske menigheten ha sin konfirmasjonsgudstjeneste her.
Anerkjennelse
Det er den sørsamiske kunstneren Folke Fjällstrøm som har laget skulpturen på det nye alteret. Materialet er bjørk, som er oljet og bearbeidet etter samisk tradisjon. Ornamentikken har også dype samiske røtter, og er et budskapsbærende og identitetsskapende element.
Hele det nye alteret, som alle nå kan se i katedralens søndre tverrskip, har blitt et sterkt uttrykk for at samisk tro og tradisjon ytterligere inkluderes og anerkjennes i kirken.
- Samene har sjelden satt tydelige spor etter seg, slik har det også vært i Nidarosdomen. Samtidig har vi som kirke en historie i forhold til samene som vi ikke bør være stolt over. Alt dette gjør det nå viktig å få et tydelig samisk uttrykk og et naturlig gudstjenestested i domkirken, sier biskop Tor Singsaas.
Jubilerer
Innvielsen av det samiske alteret i Nidarosdomen på Samefolkets dag, er med på å markere starten av jubileumsuka i Trondheim etter samenes første landsmøte i Metodistkirken i Trondheim.
Senere på dagen vil det bli invitert til en stor jubileumsgudstjeneste i Nidarosdomen, der kong Harald, sameting fra tre land og det offisielle Norge er representert.
Den sørsamiske kunstneren Folke Fjällstrøm, fra Vålådalen i Sverige, står bak utsmykningen av det nye samiske alteret i Nidarosdomen. (Foto: Magne Vik Bjørkøy)