Her er noen forslag:
La de små barna komme til meg – et tydeligere oppdrag kan vel ikke gis?
Å finne aktiviteter for barn er en takknemlig oppgave. Småbarnsforeldre er sultne på meningsfulle aktiviteter med læring, lek og sang. En aktivitet som fungerer ett sted, passer ikke nødvendigvis et annet sted, men mye er likt. Barn er barn, og å aktivisere og være i dialog med dem er givende.
For eksempel:
• Babysang og småbarnssang
Universelt og likt for alle foreldre / besteforeldre. I babysang-grupper knyttes kontakter som kan vare gjennom hele barnets oppvekstår. Et verdifullt nettverk, særlig for innflyttere og enslige forsørgere.
• Klubb – trygge lavterskel-fellesskap der trivsel, omsorg og læring står i fokus. Barn og unge skal ha tilgang til møtesteder der en møtes med jevne mellomrom, og disse skal har noen kvaliteter vi som kirke skal sørge for finnes.
• KFUK / KFUM – Ungt ansvar, voksent nærvær
Dette er den organisasjonen vi fra bispedømmet har valgt å ha tettest kontakt med når det kommer til drift av barne- og ungdomsarbeid. Deres filosofi er at unge tar ansvar for innhold og tiltak i deres aktiviteter. I tillegg er det et voksent nærvær som er med på å skape gode rammer. De har et utbygd demokrati med styrer og tillitsvalgte hvor de unge selv setter premisser for fellesskapet. Vi oppfordrer alle som allerede driver med kor, klubb eller annen aktivitet å melde dette inn KFUK-KFUM slik at de står sterkere for å hjelpe oss med virksomheten for barn og unge.
- Samarbeid med barnehage og skole, sfo.Åpne dører, måltid, nærvær, tro og tillit. Julegudstjenester: kirkerommet er en flott arena for skolebarn som har øvd og forberedt innhold som blir satt inn i en liturgisk ramme i skolegudstjenesten.
Jule og påskevandringer der barnehagebarn blir invitert til kirken.
Noen menigheter har tilbud for barn i småskolealder i sfo-tiden. Dette har betydd at foreldre har kunnet benytte sfo-tilbudet ved sin skole i litt mindre omfang. Når kirken inviterer, er alle velkommen. Mat, omsorg, leksehjelp, aktiviteter, sanger og fortellinger fra vår trosarv blir formidlet, i takt med kirkeåret.
- Lys våkenretter seg mot 11-13åringer er. Veldig mange barn og unge har gode minner fra den gangen de overnattet i kirkerommet. Lys våken gjennomføres natt til 1. søndag i advent, men våre menigheter har valgt andre tidspunkt. I Flakstad / Moskenes i Lofoten gjennomføres Lys Lys våken på forsommeren, i samarbeid med lokal surfe-camp og uteliv som passer bedre.
Aldersgruppene som de tradisjonelle breddetiltakene arrangeres for tilpasses i stor grad til lokale forhold (der det er fådelte skoler for eksempel).
For eksempel:
Tilbud for ungdom der diakoni, kirkelig undervisning og læring går hånd i hånd.
Gildeskål:
Noodle & booba – et diakonalt møtested etter skoletid. I Gildeskål har de også mat og prat for videregåendeelever en gang i uka. Middag lages av frivillige ukrainere, et flott tiltak der en ser omsorg og nærvær i praksis.
Konfirmanter: Kirkas kontakt med store deler av et helt årskull gir en uvurderlig mulighet for å bli kjent med og bygge relasjon til mennesker i forandring og vekst.
For de aller fleste er dette en tid der de tenker mye på familien sin, gleder seg til anerkjennelse og oppmerksomhet fra slekt og faddere. For mange er dette også det aller vanskeligste. Familier med vanskelig økonomi og kompliserte relasjoner er hverdag for veldig mange. Konfirmanttida skal også by på annerledes-opplevelser, leir, turer, reiser ol.
For eksempel:
• Bynatt – Bodø
• Høstfestivalen
• Klimakonfirmanter – Hemnes
• Gudenes kamp – Lofoten
• Konfirmant + Klubb -Sømna
• Konfirmant + eldreomsorg – Bodin
• Konfirmant + leir
• Konfirmant +