– Ikke lukk øynene for slaveriet

GLOBAL UKE: FN anslår at minst 40 millioner mennesker lever under slavelignende forhold. Vi kan ikke trekke på skuldrene av det, mener Ungdomstinget i Stavanger bispedømme.

Ungdomstinget i Stavanger bispedømme var samlet på Stemnestaden 8.-10. november. Denne uttalelsen ble vedtatt i forbindelse med Global uke denne uken med fokus på slaveri. 

Mange tenker at slaveriets tid er forbi. Det er dessverre ikke sant. Moderne slaver utnyttes grovt i tvangsarbeid innen vareproduksjon (blant annet i tekstil-, teknologi-, landbruk- og fiskerinæringer), tvangsekteskap, tvungen prostitusjon, ufrivillig krigstjeneste, organtyveri og andre former for utnytting.

Norske forbrukere og selskaper kan uvitende tjene på moderne slaveri ved at mobilen, matvarene eller klærne vi kjøper, er produsert under uakseptable forhold. Og i vårt eget land anslås det å befinne seg opp mot 9000 ofre for menneskehandel, men mørketallene er store.

Det er avdekket grov utnyttelse av mennesker i bygg- og anlegg, renhold, restaurantnæringer og ikke minst i sexmarkedet. Mange av dem som utnyttes er migranter. Politiet ser også med bekymring på økningen av at personer i Europa via nettet bestiller live overgrep på barn fra fattige familier i Asia.

Dette krever vår reaksjon
Ingen bør kunne trekke på skuldrene og la dette passere. Når så mange mennesker – nær oss og rundt om i verden – utnyttes slik, er det noe grunnleggende galt med samfunnet og verdenen vi lever i. Det er dypt urettferdig og krever vår reaksjon. Kirkene i Norge har derfor gått sammen om å markere «Global uke mot moderne slaveri fra 10.-17. november». 

Her i Stavanger bispedømme har ungdomsdelegater fra hele fylket nylig vært samlet til Ungdomsting. Vi i Ungdomstinget utfordrer skoler, organisasjoner, menigheter, ungdomsgrupper og andre til å sette et særlig søkelys på moderne slaveri i tiden framover.

Så hva kan vi gjøre?
Lær om problemet. Sett deg inn i problematikken og forsøk å forstå hvordan systemet fungerer og hvilken rolle du selv spiller i det. Snakk med venner og familie, del saker i sosiale medier og bidra til økt fokus i samfunnet på moderne slaveri.

Støtt arbeid som jobber mot slaveri. Gi penger, tid, eller bruk dine evner til å støtte et arbeid som hjelper ofre og driver forebyggende arbeid.

Bruk forbrukermakten. Spør om varer og tjenester du kjøper er rettferdige, og om arbeidsgiver gir gode vilkår for arbeiderne som produserer varen eller utfører tjenesten.

Alle må med hvis Norge og alle verdens land skal klare å nå FNs bærekraftsmål om anstendig arbeid til alle, likestilling og slutt på barnearbeid og overgrep. Som kirke og som kristne har vi et ansvar for å kjempe for rettferdighet for alle mennesker. Det moderne slaveriet frarøver millioner av mennesker verdighet og grunnleggende rettigheter. Dette kan vi ikke lukke øynene for.

Ungdomstinget i Stavanger bispedømme 10. november 2019

 

Hva er Ungdomstinget?

Ungdomstinget i Stavanger bispedømme avholdes hvert år og er en viktig del av ungdomsdemokratiet i Den norske kirke. Målet med Ungdomstinget er å samle ungdom til læring, utveksling av erfaringer og inspirasjon til videre arbeid. Ungdomstinget velger Ungdomsrådet, som har en rådgivende funksjon for Stavanger biskop og bispedømmeråd.

I år arbeidet Ungdomstinget med saker om klima rekruttering til kirkelige stillinger. I fjor vedtok tinget to resolusjoner om Tabuer i kirken og Konfirmert - hva nå?

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"