Kirkeklokkene ringer på frigjøringsdagen

8. mai kl. 15.00 vil kirkeklokkene ringe i Stavanger, Haugesund og flere andre steder i bispedømmet, akkurat slik de gjorde for 75 år siden da freden kom.


I år er det 75 år siden frigjøringen 8. mai. Flere steder var det planlagt markeringer som ikke kan gjennomføres som planlagt.

I 1945 ble freden markert ved at alle landets kirkeklokker skulle ringe freden inn fra kl 13–15 8. mai. Dette kom som en bestemmelse fra London.

Siden vi ikke kan invitere til jubileumsgudstjeneste i år oppfordrer Stavanger biskop alle menigheter i bispedømmet om å legge til rette for at det ringes med kirkeklokkene i 5 minutter fra kl 15.00 fredag 8. mai.

– Vi hører kirkeklokkene og minnes at mange liv gikk tapt i kampen mot okkupasjonen og et menneskefiendtlig regime. Vi ringer med kirkeklokkene og takker for 75 års sammenhengende fred. Det å huske og takke skjerper oss, sier biskop Anne Lise Ådnøy.

Ringer hver lørdag
Den siste tiden har kirkeklokkene ringt hver lørdag kl. 17.00, nå når kirkene har vært stengt.

"Kirkeklokkene er lyden av folkekirken lokalt. Kirkeklokkene har for mange av oss vært så selvsagte at vi ikke har hatt behov for å sette ord på hva de betyr for oss, som kirke og som folk. Før nå, i denne tiden da kirker over hele landet har vært stengt på grunn av smittefare." heter det i en uttalelse fra Bispemøtet, som oppfordret til ringingen.

"I koronatiden blir dette en av kirken sine måter å markere helg og høytid på.(...) Dette er etter gammel skikk. Klokkene ringer som et tegn på nærvær og forbønn."

 

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"