– Vi er her for å lære

I disse dager holdes det informasjonsmøter for alle folkevalgte om forslaget til ny kirkeorganisering. – Dette kan vi lite om, derfor er det kjempebra med denne samlingen, konstaterte rådsmedlemmer fra Skjold og Vikebygd på møtet i Haugesund.

Rådsmedlemmer fra Skjold og Vikebygd var på plass, og fornøyde med muligheten for å lære mer om organiseringsforslaget. Fra venstre: Tomine Teistedal Haraldseid, Sunniva Tveit Gregersen, Arne Tveit, Ingrid Mathilde Sørvåg og Dagfrid Nagel-Alne.

På oppdrag fra Kirkerådet har biskop, leder av bispedømmerådet og leder av kirkevergelaget sammen kommet fram til hvordan man best legge til rette for en god prosess for høringen i bispedømmet. Informasjonsmøter for menighetsråd og fellesråd i alle de ni prostiene ble resultatet. Stiftsdirektør Jorunn Kraft Vistnes har dermed sammen med Gunnar Rønnestad lagt ut på en liten turne for å fortelle om hovedtrekkene i høringen. 

Fast innslag på møtene er også en god kvelds, samt respons på høringen fra to ulike parter, slik at rådene får belyst saken fra flere sider. 

Det er rapporten fra Müller-Nilssen-utvalget som danner bakgrunn for høringen.

– Nå begynner prosessen med at de folkevalgte skal få dette litt mer under huden. Høringen er en stor rapport med mange forskjellige aspekter, så det er forståelig at kanskje ikke alle kan lese alt. Det blir en viktig ryddejobb å prioritere hva man skal sette seg inn i og svare på. Da er denne kvelden kjempeviktig, sa prost i Haugaland, Rune Steensnæs Engedal før samlingen i hans prosti forrige onsdag. 

Dialog med innestemme

– Jeg er glad for at Müller-Nilssen utvalget har vært tydelig på at retorikken rundt dette skal være i et dialogisk spor, og ikke med utestemmer eller skyttergravs-diskusjoner. Det har gått bra så langt! la prosten til. 

Også stiftsdirektør Kraft Vistnes presiserer at ikke alle trenger å svare på alt i denne hørigen.
– Dette er en avgjørende sak for kirken, så det er viktig at menighetsrådene og fellesrådene engasjerer seg. Men alle trenger ikke mene noe om alle punktene. Jeg anbefaler at rådene plukker ut temaene som de opplever som viktige for seg, sa Kraft Vistnes.


F.v.: Kirkeverge i Haugesund Kjetil Nordstrøm, prost i Haugaland Rune Steensnæs Engedal og stiftsdirektør Jorunn Kraft Vistnes.

Viktig å få en god avslutning

Kirkeverge i Haugesund Kjetil Nordstrøm fokuserte på viktigheten av å holde motet oppe i denne siste etappen av prosessen.
– Jeg håper at det kan bli litt som når du har gått en lang tur, og så ser du plutselig DNT-hytta i det fjerne og får ny energi. Dette har vært en lang marsj. Nå er det viktig å holde trykket oppe de siste meterne, å lande en konklusjon, bli ferdig med prosessen og begynne med implementeringen. Det blir viktig å få en god avslutning og samle oss om fortsettelsen, understreket Nordstrøm.   

Menighetsrådet i Skjold og Vindafjord sitter blide og samlet rundt et av bordene i Vår Frelsers menighetshus.
– Vi kan for lite om dette temaet, så nå er vi her for å lære, konstaterer de. – Det er kjempebra med denne samlingen. Og ikke minst: Nydelig å se folk igjen! Og ikke bare møtes på Teams.

Kirken som et tre

I begynnelsen av møtet minnet prosten om hva essensen er i det å være kirke.
– Hva ønsker vi for kirken vår? Jesus snakker om fellesskapet som et stort tre. Om hvordan treet har betydning for livet på jorden og menneskene her. Det store fellesskapet som Jesus inviterer til handler om åpenhet, frihet, hvile, føde og kraft. Derfor er strategien vår at vi skal være en kirke som tror, åpner, deler, bryr seg og inviterer.


Full sal i Vår Frelsers menighetshus.

Hva er viktig for oss?

Stiftsdirektør Kraft Vistnes innledet presentasjonen.
– Det som nå ligger foran oss er å se nærmere på denne høringen som foreslår et nytt prostifellesråd, og én arbeidsgiverlinje. Vi skal lære litt og høre litt mer, og begynne å finne ut av hvordan vi som råd skal forholde oss til dette. Det er en omfattende høring, med 44 spørsmål. Det er fullt mulig å ha friheten til å kjenne på hva som er viktig for akkurat vårt råd å svare på.

– Høringsfristen er 1. desember, så er det mulig at det kommer en prinsippavgjørelse på Kirkemøtet i september neste år. Den nye trossamfunnsloven legger to forutsetninger for Kirkemøtes bestemmelser om ny organisering: Soknet skal være et eget rettssubjekt, og finansieringen skal komme fra både kommunen og staten. 

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"