Hvordan vil du at kirken skal være?

9. september 2019 er det kirkevalg. Har du forslag til kandidater, eller har du selv har lyst til å stille? Fristen er 1. mars!

Ved kirkevalget har du en gylden mulighet til å være med å sette agendaen for din lokale kirke. For folk i ditt nabolag kan dine holdninger og handlinger utgjøre en stor forskjell.

Du trengs til den viktigste oppgaven i dagens Norge: Å skape sterkere fellesskap i bygd og by og gi folk næring til tro og liv. Mange tendenser bryter ned fellesskapet mellom oss, og stadig flere sliter med å finne mening. Kirken trenger folk som kan se enkeltmennesket, inspirert av hvordan Jesus ga verdi til mennesker han møtte.

Menighetsråd og bispedømmeråd
Ved kirkevalget skal det velges til sammen 8.000 medlemmer til å lede kirkens arbeid gjennom menighetsråd og bispedømmeråd.

Menighetsrådet leder menighetens virksomhet der du bor. Som medlem i menighetsrådet kan du ha stor innflytelse på de lokale oppgavene og utfordringene i din kirke, og du kan selv fremme saker du tror på. Menighetsrådet har blant annet ansvar for den lokale aktiviteten i kirken.

I hvert av de 11 bispedømmene er det et bispedømmeråd. Bispedømmerådet ansetter prester og uttaler seg om spørsmål som gjelder kirkepolitikk og organiseringen av kirken. Medlemmene av bispedømmerådet er også medlemmer av Kirkemøtet, det høyeste organet i Den norske kirke.  Dersom du er typen som er opptatt av de prinsipielle spørsmålene, kan bispedømmerådet være noe for deg.

Slik kan du bli kandidat eller foreslå kandidater
Ta kontakt med din lokale kirke eller noen i menighetsrådet og meld din interesse – eller foreslå gode kandidater. Kandidater må være medlem av kirken og over 18 år. Menighetsrådet kan foreslå inntil 4 kandidater til bispedømmerådet, og de trenger ditt tips. Og for at din lokale kirke skal få et godt menighetsråd, trenger de mennesker med ulik bakgrunn. Kanskje du er en av dem?  Forslag til kandidater må være kommet innen 1. mars 2019.

Nomineringsgrupper må registreres innen 2. januar
Ved kirkevalget er det også mulig å registrere «nomineringsgrupper». Etter nærmere bestemte regler kan du sammen med en gruppe mennesker ta initiativ til å levere inn et listeforslag, altså en kandidatliste. Det gjelder både til valg av bispedømmeråd (BDR) og menighetsråd (MR). Å registrere en nomineringsgruppe til bispedømmerådsvalget må gjøres innen 2. januar 2019 for å kunne søke om intensjonsstøtte og listestøtte. Registrering medfører også enerett til listenavnet. 1. mars 2019 er fristen for å registrere nomineringsgruppe til menighetsrådsvalget. Registreringen gjøres gjennom å kontakte Kirkerådet i Den norske kirke. Det er også mulig å levere liste innen 30. april uten å være registrert og ha fått økonomisk støtte.

På denne siden finnes artikler til fri bruk i menighetsblad og nettsider - på bokmål og nynorsk.

Se også Den norske kirkes nettsider om Kirkevalget

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"