Brød og fellesskap

Å bake brød er inspirerende. Gjær, vann og energi blir tilført melet og tilfredstillelsen min er stor når rykende varmt brød tas ut av komfyren og jeg kan nyte en skive med sprø skorpe. Hva mer trenger jeg? Å ha noen å dele med!

Fredag 3. april

Johannes 6, 24 - 36

Brødet gir meg energi og kraft til å leve. Det minner meg om mitt avhengighetsforhold til jorden og markens grøde. Brødet kan stå for den jordiske rikdommen og materielle trygghet jeg omgir meg med. Jeg har mye av det. Jeg eier mye og jeg bruker mye tid på det jeg eier.

Jesus minner meg og oss i dag om at brød er ikke alt vi trenger for å leve. For å leve som hele mennesker trenger vi også «Guds brød».

I dag er vår hverdag er snudd på hode. Vi tvinges til å holde avstand til folk og bærer med oss er frykt for hva koronasmitte vil gjøre med oss og vårt samfunn. Vi har mer enn nok «brød» i skuffer og skap men merker så godt at vi trenger mer enn brød.

Vi tror vi er skapt AV Gud. Med våre liv fylt av ressurser og evner som henter energi og trygghet fra en verden med brød og rikdom som vi nyter godt sammen med andre.

Vi tror vi også skapt TIL Gud. Med våre liv, ressurser og evner som kan hente kraft og mening fra «Guds brød». Det gir energi så vi ser medmennesker og ser Gud.

Hva er så «Guds brød»? Det enkle svaret: Det er Jesus som kom fra Gud for å gi verden Liv.

Men hva betyr det? Jeg tror det betyr fellesskap. Brød er som skapt for å deles – eller brytes som vi gjerne sier i gudstjenesten. Fellesskapet med andre mennesker som vi nå så sterkt savner er en siden ved «Guds brød». Nådefellesskapet med Gud i Jesus er «Guds brød».

Brødet, enten det er jordisk eller himmelsk er som skapt for å deles. Fasteaksjonen til Kirkens Nødhjelp er en del av vår deleprosjekt. Vårt vitnesbyrd om håp og tro er en del av vårt deleprosjekt. Det må vi tro at Gud utfordrer oss til å gjøre mer av i disse dager.

Mesteren sier: «Jeg er livets brød. Den som kommer til meg, skal ikke hungre, og den som tror på meg, skal aldri tørste.» Gudstjenester og aktiviteter er lukket, men «livets brød» er åpent og deles.

Av Dag Tormod Milje, sokneprest i Nedstrand

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"