Stavangerrenessansen - en unik periode i norsk kirkekunst

Har du hørt om Stavangerrenessansen? Det er en betegnelse vi finner i kunsthistorien.

På begynnelsen av 1600-tallet, etter at reformasjonen var innført i Norge, ønsket man å redekorere inne i kirkene og å bygge nye kirkebygg. I Stavanger fikk personer som Peter Reimers, Gottfried Hendtzschel, Andrew Smith, samt Lauritz og Thomas Snekker mange oppdrag i kirker. Deres store aktivitet i Stavanger-området er bakgrunnen for begrepet Stavangerrenessansen, som representerer en unik periode i norsk kirkekunst. Deres arbeider finner vi i mange av kirkene i vårt bispedømme i dag.

Bruskbarokk er et annet begrep i kunsthistorien. Den beskriver arbeider med ornamentikk som har bruskaktige, vridde og sammenfiltrede former. Den var vanlig i Nord-Europa på 1600-tallet. I Norge er der den mest kjent fra kirkeinteriør.  Prekestolen i Stavanger domkirke, laget av Andrew Smith, er et «praktverk i ørebruskstil» og brukes ofte som eksempel på bruskbarokk.

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"