Sammen med fellesrådet og menighetene har kirkevergen lenge jobbet med mange ulike klimatiltak. Nå i oktober har Bergen kirkelige fellesråd startet den formelle prosessen med å bli miljøfyrtårnsertifisert.
- Dette handler om å systematisere og dokumentere en del av det arbeidet vi allerede gjør. I tillegg vil arbeidet også føre oss inn på nye områder der vi må jobbe frem tiltak i kampen for å bevare den kloden vi som mennesker er satt til å forvalte, sier kirkebyggsjef i Bkf, Arne Tveit.
Et helt konkret tiltak for fellesrådet er å vurdere installasjon av bergvarme i flere av kirkene våre. I Solheim kirke ble oljeanlegget byttet ut med bergvarme i 2018. Rapportene forteller oss nå om en stor reduksjon i energiforbruket, i tillegg til at vi har fjernet en lokal forurensningskilde.
Nå jobber Bkf med å få tillatelse til å bruke bergvarme også for å varme opp Korskirken og Domkirken.
- Dette er utfordrende fordi vi må grave brønner i middelaldergrunn. Her må ulike verdier veies opp mot hverandre, mener Tveit.
Sertifiseringskriteriene dekker viktige områder som arbeidsmiljø, avfallshåndtering, energibruk, innkjøp og transport, hvor aktuelle temaer som matsvinn og plast er inkludert. Dette gir gode forutsetninger for å gjennomføre effektive og lønnsomme miljøforbedringer, samtidig som det bidrar til å oppnå flere av FNs bærekraftsmål.