Onsdag denne uken var det overtakelsesforretning for et bergvarmeanlegg i Sælen kirke. Konfirmantkapper og trommesett er skjøvet til side for å gjøre plass til kompressorer, tanker og rør.
Reduserer energimengden med 65%
- Mens vi var på omvisning på det nye anlegget, kunne vi lese av på kompressordisplayet at væsken som ble pumpet opp fra langt nede i jorden har en varme på 6,8 °C. Når væsken sendes tilbake ned i jorden har den en temperatur på 2,3 °C. Den energien vi har hentet fra væsken, brukes til å varme opp vannet som skal sendes i rår og varme opp kirken. Dette vannet har nå en temperatur på 36,7 °C, forklarer kirkebyggsjef Arne Tveit.
Fremdeles står den gamle elektrokjelen montert, den som varmet vannet tidligere. Den står som en reserve. Denne har nå en effektforbruk på 0.
- Gjennom denne installasjonen håper vi å få redusert energimengden som brukes til oppvarming av kirken med 65%. Det betyr å redusere strømforbruket med ca 125 000 kWh/år, sier Tveit.
Ønsker flere ENØK-tiltak i Bergen
Fellesrådet jobber med ENØK i flere kirker. I Slettebakken pågår det eksempelvis etterisolering av taket i menighetssalene. Nye Sædalen kirke skal ha både bergvarme og solceller.
- I planene for 2023 ligger det bergvarme i Landås og solceller i Eidsvåg og Fridalen – men dette vil måtte skrinlegges om ikke politikerne henter inn igjen en del av de pengene som ble fjernet i budsjettforslaget fra byrådet, sier Tveit.
På overtakelsen var det både representanter for leverandøren Vestrheim, for prosjektavdelingen i Akasia som har ledet prosjektet, for driftsavdelingen i Akasia som vil drifte anlegget, og fra Bergen kirkelige fellesråd som er offisiell byggherre i prosjektet.