Bergen kirkelige fellesråd mottok denne uken diplomet som viser at vi er miljøfyrtårnsertifisert. Et av kravene er at det årlig skal lages en klima- og miljørapport. Denne er nå klar, og forteller noe om utviklingen fra ett år til et annet. BKF sin rapport for 2020 kan leses her.
Minsker belastningen på naturen
Varaordfører Rune Bakervik delte ut diplomet, og forklarte at miljøfyrtårnsertifisering er et bidrag til både det globale og det lokale klimaarbeidet.
- Det å være et miljøfyrtårn, innebærer systematisk arbeid med miljøtiltak i hverdagen. Dere tar miljøansvar i praksis, sa Bakervik til BKF og de andre organisasjonene som mottok diplom denne uken.
Handling, ikke bare ord
Sammenligningen mellom 2019 og 2020 blir spesiell, ettersom pandemien satte store begrensninger på ulike ting – blant annet på mye av aktiviteten i kirkene, og ikke minst antall flyreiser. Kirkebyggsjef Arne Tveit håper at noen av endringene fra fjoråret vil gi varige endringer, også i normalår.
- Som kirke har vi et ansvar for skaperverket, og det er viktig at vi tar dette ansvaret på alvor. Ikke bare i ord, men i handlinger, sier Tveit.
Vil minske flyreiser og spare strøm
I BKF sitt klima- og miljøarbeid er det satt ned over 30 konkrete målsettinger som organisasjonen skal arbeide med. Noen av dem er kortsiktige og konkrete, andre vil det ta lenger tid å oppfylle.
- I den årlige klima- og miljørapporten må vi rapportere målsettinger, revidere dem, og sette oss nye mål, forklarer Tveit.
For å få dette til, er BKF avhengige av bidrag fra mange, både ansatte og alle de som deltar på ulike aktiviteter i kirken. Noen mål nås med tekniske justeringer og investeringer, andre mål handler om å ha et aktivt forhold til strømforbruket i kirkene – slå av lys og varme når det ikke er nødvendig.
- Å fortsette med å bytte ut mange flyreiser med digitale møter er en annen ting vi kan gjøre. Sortering av søppel er også viktig, nevner kirkebyggsjefen.
Tar forvalteransvaret på alvor
Mens fellesrådet er miljøfyrtårnsertifisert, er de fleste menighetene i Bergen registrert som grønne menigheter.
- Det gir litt andre føringer, men de overordnede målene er de samme – vi må berge kloden vår! Gud har gitt oss et forvalteransvar – det må vi ta på alvor!