Unik kompetanse på historiske bygg

Som del av 4-årig etterutdannelse har snekkeren Helge Kleemann studert hjørnene av taket til Bergen domkirke, og fullført en BA-grad i tradisjonelt bygghåndtverk. - Viktig med spesialkunnskap i gamle byggteknikker, sier kirkebyggsjef Arne Tveit.

Kirkebyggsjef Arne Tveit sammen med Akasias Helge Kleemann. I bakgrunnen ser vi taket på Bergen domkirke som Kleemann har skrevet oppgave om.

Helge Kleemann er utdannet snekker og har jobbet i Akasia i seks år. Selskapet arbeider hovedsakelig med gravplass og kirkebygg, og er nå styrket med en viktig kompetanse. Kleemann har akkurat levert BA-oppgaven i faget Tradisjonelt bygghåndtverk (tidl. Teknisk bygningsvern og restaurasjon) på NTNU. Studiet har opptak hvert fjerde år, og denne våren var Kleemann en av 19 som fullførte graden. 

Følge plantegninger eller magefølelsen? 

De fleste som har vandret oppover i tårnet i Bergen Domkirke, blir forundret over den tilsynelatende svært kompliserte byggemetoden som er brukt – stokkene går på kryss og tvers i et mønster som er vanskelig å forstå seg på. 

På tross av et omfattende søk, fant en ingen bygg i Norge med samme takkonstruksjon som Domkirken, og kun to bygg i Tyskland som lignet. 

- Vi ser at selve tårnkonstruksjonen og store deler av taket er prefabrikert. Men når det gjelder hjørnene, er delene lagt på plass nærmest etter magefølelsen. Det vi ønsket å finne ut av var: Hvorfor ikke starte med konstruksjonstegninger? Det fantes nemlig ikke noe i litteraturen som har beskrevet hvordan man skulle lage taket, forklarer Kleemann. 

Oppgaven hans handler om tak-konstruksjonen til kirken, og spesifikt hjørnene. Kleemann har gjennom studiet prøvd å finne en løsning på hvordan tegne tak-konstruksjonen, og lage den ferdig i et verksted før man løfter den opp. 

- Vi har satt sammen forskjellige metoder, og har nå utviklet en egen metode for å klare å tegne takhjørnene. Vi har bekreftet det med modeller, og ser at det fungerer, forteller Kleemann. 

Hele tak-konstruksjonen er blitt digitalt rekonstruert (t.v.). Til høyre ser vi en modell av hjørnet av tårntaket som er rekonstruert fysisk.

Økt kunnskap om restaurasjon 

Kleemann vil nå ta med den nye kunnskapen til jobben som snekker i Akasia. 

- Vi har lært forskjellige byggemetoder og konstruksjonsmetoder på studiet. Vi har lært å finne ut hva som er galt, hvor skaden er og hvordan reparere den – slik de har blitt reparert før. Årsaken til en skade finner en ofte et helt annet sted enn der skaden vises. 

Bergen kirkelige fellesråd har ansvar for mange gamle kirker med stor kulturhistorisk verdi. BKF og Akasia bruker derfor ressurser på å utvikle kompetansen hos sine ansatte, både gjennom formell videreutdanning og gjennom praktisk erfaring. Kompetansen er helt nødvendig i forvaltningen av kirkebyggene i Bergen, men selges også til andre fellesråd eller andre eiere av gamle bygg rundt i Norge som ber om hjelp. 

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"