- Sterkt å feire dåp midt i uroen

Kirkene er åpne for dåp, også i disse dager når det ikke er vanlige gudstjenester. - I dåpen får vi et sted å høre til som er større enn alt annet vi kjenner til, sier sokneprest Kjersti G. Norheim.

Benjamin Haaland-Gillesvik ble døpt i Birkeland kirke med bare de aller nærmeste til stede. Foto: Jannica Luoto

- Sønnen vår, Benjamin, ble døpt 19. april i Birkeland kirke. Vi hadde en veldig fin seremoni, med bare fem voksne og to barn tilstede fra familien. Å ha kirken for seg selv var en helt spesiell opplevelse – det kjentes personlig og nært. Etterpå feiret vi med sjokoladekake, kaffe og brus i solskinnet utenfor kirken. Vi hadde også med oss en fotograf, fordi vi tenkte at det å døpe noen mens koronaviruset herjer, kom til å bli en annerledes opplevelse som måtte dokumenteres, forteller Sigrid Haaland.

- Vi får et ankerfeste for livet
Sokneprest i Birkeland, Kjersti Gautestad Norheim sier at det er flere ting som er annerledes disse dagene. –Verden og hverdagen endret seg dramatisk da koronakrisen rammet oss. Men midt i den uroen som har oppstått har det vært ekstra sterkt å feire dåp. I dåpen blir nemlig vår fortelling knyttet sammen med Guds fortelling. Vi får et sted å høre til som er større enn oss selv, ja, større enn alt annet vi kjenner til. Midt i uroen får vi et ankerfeste for livet. Vi får høre til hos Gud. Så selv om det ikke er mulig å samle familie og venner til dåpsfeiring på samme måte som før, så blir det likevel både dåp og fest, midt i koronakrisen, sier hun.

Dåpsfest på kirkebakken. Foto: Jannica Luoto

Dåp syv dager i uken
Halvor Nordhaug, biskop i Bjørgvin, forteller at kirkene i bispedømmet er åpne for dåp. I et brev til menighetene skriver han at man kan ha dåp på en hverdag, lørdag eller søndag. Man kan også ha flere korte dåpsgudstjenester i kirken samme dag, med en times intervall. Man må bare passe på å ha godt smittevern, og tilpasse antall deltakere.

For å avtale dåp tar man kontakt med sin lokale menighet.

 

Spørsmål og svar

Hva er dåp?
I dåpen blir vi møtt av Guds kjærlighet. Den er et virkekraftig tegn som gir oss del i Guds frelse, og en gave som det bare er å ta imot, uansett når i livet vi døpes.

Velkommen til å ta kontakt med din menighet hvis du vil bli døpt, eller du ønsker å la barnet ditt døpes.


Hvor mange kan være med i kirken?

Det er ikke åpnet for å ha vanlige gudstjenester, og det er ikke ønskelig å samle flere enn nødvendig. Det er kommunelegen som setter grensene. Kirken åpner for maks 25 personer. Vanlige regler om 2 meters avstand og andre smitteforebyggende tiltak gjelder.  Oppdatert informasjon finn du her.


Kan vi ha dåp uten faddere?
Dersom det er nødvendig kan man ha dåp uten at faddere er til stede, men med minst to vitner.


Skal vi ha samtale med presten før dåpen?
Prestene må gjennomføre individuell dåpssamtale før dåpen. Det vil i de fleste tilfeller skje via sosiale medier.


Er det aldersgrense for dåp?
Nei, alle som ikke er døpt, kan døpes.


Kan vi fotografere eller filme i dåpen?
Ja, det er fint å ha med noen som kan ta bilde eller video, slik kan også de som ikke kunne være til stede få oppleve dåpen.

 

Les mer om dåp her (Den norske kirke sine nettsider)

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"