Kirkekaffe er et av søndagens høydepunkt, og serveres gjerne hver gang det er gudstjeneste. Ikke alle menigheter har tilgang til en oppvaskemaskin, og har derfor ikke mulighet til å servere i porselenskopper. For en kirke som serverer kaffe, te og saft fra pappkrus hver søndag, blir det en del avfall. Om flere tar med seg en egen kopp til kirkekaffen, sparer menighetene både miljø og penger.
Å ta med egen kopp til kirkekaffien er bare en av mange tiltak en menighet kan gjøre for å bli mer miljøvennlig. «Grønn menighet» er et redskap for lokalmenigheter til
å forholde seg til miljøutfordringer og klimaendringer. Litt av poenget er å inspirere hverandre til å ta vare på og vise takknemlighet over skaperverket. Her er Kirkens gode grunner for å bli Grønn menighet:
- Det viser i praksis at kirken / den lokale menigheten tar ansvar for vern om skaperverket og kamp for rettferdighet (jf. diakoniplanen).
- Det bidrar til glede, takknemlighet og undring over Guds skaperverk.
- Det gir eksempler på hva fokus på klima og miljø betyr i viktige deler av menighetens arbeid.
- Det er vårt viktigste redskap for å fange opp folks apati og håpløshet og setter det inn i et felleskap der vi kan hjelpe hverandre til faktisk å utgjøre en forskjell.
- Det fanger opp både det globale perspektivet ved klimarettferdighet og det lokale perspektivet.
- Menigheten blir mer synlig i lokalsamfunnet og kan gå inn i samarbeid med andre gode krefter lokalt, både andre menigheter, organisasjoner og kommune / lokal-politikere. Menighetene blir på denne måten utadrettet diakonalt og vil dermed kunne trekke til seg nye mennesker.
- Det knytter menigheten inn i et nasjonalt og globalt felleskap av grønne menigheter over hele verden.
Les brosjyren om Grønn menighet
Bergen kirkelige fellesråd blir miljøfyrtårn
Mens menigheten har et hovedansvar for kirkens liv med bl.a. gudstjenester, diakoni og trosopplæring, har fellesrådene et særlig ansvar for de ansatte, kirkebyggene, kirkegårdene og lokalkirkens økonomi. God miljøledelse lokalt forutsetter nærmest at menighetsrådene og de kirkelige fellesrådene samarbeider om dette. Derfor er nå arbeidet med grønne menigheter blitt del av den felles kirkelige miljødatabasen som er etablert på Miljøfyrtårns dataportal (Miljøfyrtårnportalen). Bergen kirkelige fellesråd vil i løpet av oktober 2019 starte arbeidet for å bli sertifisert som Miljøfyrtårn.
- Det handler om ansvarlighet for skaperverket. Miljøsaken er viktig for hele samfunnet, og det er selvsagt viktig for kirken. Vi ønsker å være i front, sier kirkeverge Asbjørn Vilkensen.
Mer informasjon om miljøsertifiseringen vil komme i oktober.