ORGANISASJONEN "SORG OG OMSORG"
"Sorg og omsorg i Mosseregionen" er en frivillig, livsynsåpen organisasjon som tilbyr sorggrupper og temakvelder om sorg.
Sorg og Omsorg har som formål:
- å spre kunnskap om sorg
- å bistå mennesker i sorg
- å drive sorggrupper
- Sorggrupper
En sorggruppe består av ca. 5-8 personer og to gruppeledere. Gruppene settes sammen av mennesker som har en noenlunde lik sorgsituasjon. Grupper for voksne funger slik at man må sette seg på liste, og når man har nok deltakere til å starte en guppe, og har ledere på plass, blir man kontaktet med inforasjon om oppstart. Gruppesamlingene varer 1 1/2 time. De første samlingene er forholdsvis hyppige, senere blir det som regel noe lenger tid mellom samlingene.
Det er egne grupper for barn (1 klasse- fylte 13 år) og for ungdom (13-19 år), og disse gruppene har som regel oppsart på høstsemesteret.
Frivillighetssentralen i Moss og diakonen i Moss menighet tar imot henvendelser fra folk som er interessert i å delta i gruppe.
- Temakvelder om sorg
Sorg og Omsorg arrangerer også temakvelder om sorg ca. en gang i semesteret. Dette er åpne samlinger der ulike tema rundt sorg tas opp av erfarne foredragsholdere. Følg gjerne "sorg og omsorg i mossereigionen" på facebook for informasjon om dette.
FØRSTEHJELP VED SORG
Kirken har samlet tanker og konkrete tips som gjør det litt enkelere å være der for medmennesker i sorg. Hvis du ønsker å lære om førstehjelp ved sorg kan du lese her:
FørstehjelpSorg_Plakat_Bm (kirken.no)
SAMTALE OG SJELESORG
Moss menighet tilbyr samtale og sjelesorg. Både prester og diakoner er tilgjengelig for gratis samtale, og kan kontaktes direkte eller via kirkekontoret. Gjennom livet har mange av oss i perioder behov for å snakke med noen- og ingenting er for lite eller for stort å komme til samtale om. Det du ønsker snakke om trenger ikke være relatert til tro, vi har samtalekompetanse på det å være i ulike livskriser og livsutfordringer. Vi har taushetsplikt.
MENIGHETENS FORBØNNSTJENESTE
I Moss kirke står det en bønnekrukke ved inngangen. Her kan du skrive ned bønneemner som vil bli bedt for under gudstjenesten- den enkelte lappen blir ikke lest opp, men bønnekrukken bes for i en felles bønn for alle lappene som ligger i den. Dersom du ønsker at vår frivillige forbønnsgruppe skal be spesifikt for din lapp, så setter du et kryss på denne, og så settes lappene med kryss på i en perm som hver uke i et halvt år blir bedt spesielt for. Du kan også melde forbønnsbehov til kirkekontoret eller en av oss ansatte i menigheten så vil vi formidle dette til forbønnsgruppen.
ANDRE SAMTALETJENESTER
Kanskje du har behov for å snakke med andre enn noen av oss i kirken? Eller kanskje du ønsker å være anonoym? Eller kanskje du har et akutt behov for samtale? Da finnes det heldigvis mange ulike aktører som har samtaletjenester per telefon. Her følger en liste over en del av disse. Og du?- Hvis du har tunge tanker, ikke nøl med å ta kontakt med oss eller eksempelvis noen av de nedenforstående:
- Kirkens SOS: 22 40 00 00 (Åpen alle dager, hele døgnet)
- Mental Helses hjelpetjeneste (og foreldresupport): 116 123 (Åpen alle dager, hele døgnet)
- Kors på halsen (Røde Kors for de under 18 år): 800 333 21 (mandag- fredag kl 16-22, men tilgjengelig på chat alle dager kl 16-22)
- Arbeidslivstelefonen (drives av Mental Helse): 22 56 67 00
- Alarmtelefonen for barn og unge: 116 111 (ikke åpent hele dagen, hvis stengt når du ringer og du trenger å snakke med noen litt fort: søk opp og ring din lokale barnevernvakt)
- Barneombudet: 22 99 59 50
- Barn og unge pårørende : 90 90 48 48
- Økonomisk rådgivning/gjeldsrådgivning: 55 55 33 39 (NAV)
- Vo – Vold og overgrep : 800 30 196
- Dixi – ressurssenter for voldtatte : 22 44 40 50
- Kirkelig ressurssenter mot vold og seksuelle overgrep: 23 22 79 30
- Vern for eldre: 800 30 196
- Røde Kors telefonen om tvangsekteskap: 815 55 201