Adresse:
Gamle kirkevei 160, 3370 Vikersund
Veibeskrivelse:
Heggen kirke ligger mellom Vikersund og Åmot, ved fylkesveien langs østsiden av elven og Bergsjøen. Det er ca 4 km å kjøre fra Vikersund, og 7,8 km fra Åmot. Kirken ligger like ved Vikersundbakken. Adressen er Gamle Kirkevei 160, 3370 Vikersund.
Se kart.
Fra Vikersund: Kjør ned til Vikersund sentrum, og ta over Vikersundbrua (skilt mot Sylling). Kjør ca 50 m, i kryss, fortsett rett fram (Heggenveien, skilt mot Åmot og Vikersund Hoppsenter). Kjør ca 3 km, til man ser kirken og Vikersundbakken litt opp i lia på venstre side av veien. Følg skilt til kirken.
Fra Åmot: Ta inn til Åmot sentrum, følg Eikerveien mot Vikersund. I kryss med bensinstasjon (etter ca 3,5 km) - kjør rett fram (Heggenveien), følg så Heggenveien ca 3,5 km. Kirken og Vikersundbakken ligger opp til høyre. Følg skilt til kirken.
I skolens sommerferie er Heggen kirke en åpen veikirke. Åpningstid man-fre kl. 10-18, og guide til stede.
Ellers i året fungerer kirken som en vanlig aktiv menighetskirke som er åpen bare når det er gudstjenester eller andre ting som skjer i kirken. For oversikt over gudstjenester - se her.
BESKRIVELSE
Heggen kirke er en korskirke fra middelalderen, fra første del av 1200-tallet. Kirken er opprinnelig bygget i romansk stil, ble utvidet til korskirke i 1697-1725, og fikk nytt korparti i 1832 og ble utvidet mot vest i 1878. Altertavlen og prekestolen er fra ca 1700. De malte bildene i altertavlen er fra ca 1840. Eldste norske kopi av Leonardo da Vincis nattverdsbilde. Takmalerier fra 1840 ved Jørgen Erichsen. Kirken ble restaurert i 1928 av Domenico Erdmann. Orgel fra 1890 av A. Nilsen. restaurert i 1996. Glassmalerier i koret fra 1948 ved Emanuel Vigeland.
Adkomst for rullestolbrukere gjennom dør i nordre sideskip.
Kirken har ca 460 sitteplasser, hvorav 50 på galleri.
(Kilde: Modum menighet)
Heggen kirke er en middelaldersk korskirke av stein. Tverrarmene og koret har lavere tak enn kirkeskipet, og over krysspunktet mellom mønene står en høy takrytter. Kirken besto opprinnelig av et langskip og et smalere og kort kor med apsis, et halvsirkelformet tilbygg til koret. Tverrarmen mot nord ble bygd til i 1697 og den søndre tverrarmen visstnok i 1725. I 1832 ble et nytt og større kor oppført, og i 1878 ble skipet forlenget mot vest. Koråpningens rundbue er den eneste av kirkens åpninger som er bevart.
Kirkerommet har pussete, hvitkalkete vegger, flat himling og gallerier i enden av tverrarmene og over inngangspartiet. Dekoren i himlingene er fra 1839. Over koret og skipets midtfelt er det skydekor med svevende engler. I 1928 ble interiøret fargerestaurert ved Domenico Erdmann.
Altertavlen er fra 1698. Den ble omarbeidet i 1839, og da ble de nåværende maleriene satt inn i de to midtfeltene. Det nederste motivet er Nattverden etter Leonardo da Vinci og det øverste Korsfestelsen med Maria og Maria Magdalena. De to glassmaleriene i koret er laget av Emanuel Vigeland i 1950. Motivene er Jesu dåp og Kristi himmelfart. På toppen står Kristus som Salvator Mundi, verdens frelser.
(Kilder:
Christie, Håkon og Sigrid: Norges kirker, Buskerud II, Oslo 1986
Rasmussen, Alf Henry: Våre kirker. Norsk kirkeleksikon, Kirkenær 1993)
VIKE KIRKERUIN
På 1200-tallet ble det bygget en steinkirke i Vikerkleiva i Vikersund - innenfor det som fra gammelt av var Heggen sokn. Denne kirken var en av 17 kjente steinkirker i Buskerud. Den ble trolig lagt ned igjen i reformasjonstiden. Omkring 1970 ble det gjort utgravinger av ruinene til denne gamle kirken, og det ble gjort interessante funn. Du kan lese mer ved å klikke på linken nederst på siden.
Vike kirkeruin - slik det ser ut i dag.