Din stemme teller i Kirkevalget
Er du en av de 3,7 millionene som er medlem i Den norske kirke? Da er din stemme viktig i Kirkevalget! Når du stemmer gir du en tommel opp til din lokale menighet, og du er med på å bestemme hvem som skal lede den framover.
Har du fortsatt ikke stemt? Her er fem gode grunner til å gjøre nettopp det:
FEM GODE GRUNNER FOR Å STEMME VED KIRKEVALGET
Siden 1922 har Den norske kirke avholdt demokratiske valg for å bestemme hvem som skal lede kirken inn i fremtiden. De siste årene har man sett en oppgang i hvor mange som deltar ved Kirkevalget. I 2015 valgte 17 prosent av de stemmeberettigede å delta. Direktør i Kirkerådet Ingrid Vad Nilsen ønsker at enda flere skal bruke stemmeretten sin. Derfor deler hun sine fem beste grunner til å bruke stemmeretten:
- Både det norske samfunnet og Den norske kirke er i endring. Gjennom å stemme ved kirkevalget kan du være med på å bestemme hvordan kirken og dens forhold til resten av samfunnet skal se ut i fremtiden.
- Mange opplever kirken som en viktig institusjon i lokalsamfunnet. Gjennom å stemme ved kirkevalget kan du være med på å velge de som skal bestemme i din kirken der du bor.
- Kirkevalget finner sted samtidig som kommunevalget, og du kan stemme ved kirkevalget i umiddelbar nærhet til der du stemmer ved kommunevalget.
- Den norske kirke er en viktig institusjon i norsk kultur- og samfunnsliv. Gjennom å stemme ved kirkevalget kan du bidra til at personer som er enig med deg i viktige spørsmål får makt til å bestemme hva kirken skal mene fremover.
- Å ikke stemme er å la andre bestemme. Ved å ikke delta ved kirkevalget gir du en halv stemme til den listen du er mest uenig med.
Kirken er en viktig samfunnsaktør, både som kulturbærer i det norske samfunnet, men først og fremst som en viktig institusjon ute i lokalmiljøene. Her er kirken ansvarlig for utallige kulturaktiviteter, konfirmasjonsundervisning og julegudstjenester. I tillegg møter man ofte kirken når man er på sitt mest sårbare, eller sitt aller lykkeligste. Det betyr noe hvem som bestemmer i kirken, og derfor håper jeg at så mange som mulig benytter seg av retten til å stemme ved Kirkevalget, sier direktør i Kirkerådet Ingrid Vad Nilsen.
DIN STEMME TELLER!
Hilsen fra biskop Jan Otto Myrseth:
Fra mitt utsiktspunkt som biskop ser jeg tydelige bekreftelser på hvor viktig kirken er i både enkeltmenneskers og familiers liv, og i lokalsamfunnene våre. Ved livets store anledninger, i glede og sorg, i hverdag og fest søker mennesker til kirken.
Vi trenger engasjerte kvinner og menn til å lede kirken lokalt, regionalt og nasjonalt. Menighetsrådet leder menighetens virksomhet der du bor, bispedømmerådet ansetter prester og enkelte andre i kirken, og medlemmene av bispedømmerådet er også medlemmer av Kirkemøtet, det høyeste organet i Den norske kirke.
Den norske kirke skal i løpet av de nærmeste årene avklare store og viktige spørsmål med betydning for kirkens liv. Det dreier seg om hvordan kirken skal organiseres og finansieres, og hvordan vi skal forholde oss til både vår lokale, nasjonale og globale virkelighet med de utfordringer som preger vår tid.
Gjennom kirkevalget har du mulighet til å være med å gi retning til hvordan kirken skal fremstå lokalt i din menighet, regionalt i Tunsberg bispedømme, og nasjonalt. Du har innflytelse på hvordan kirken skal bli ledet.
Jeg oppfordrer alle til å bruke sin stemmerett, og ta medansvar for kirkens rolle og innflytelse i en avgjørende tid for kirke og samfunn.
Godt valg!
Hvordan hadde lokalsamfunnet vårt sett ut uten Kirken? Hvordan ville landet vårt vært uten en folkekirke? Det er nokså vanskelig å forestille seg. Kirken er til stede overalt i Norge. Den tar del i våre hverdagsliv og ved livets begivenheter. I sorgen og festen, i trøsten, sangen, leken og gleden. Kirken er åpen for alle, fra vugge til grav. Kirken har rom for deg!
Hvordan vil du at kirken skal være? Ved Kirkevalget 8.-9. september har du mulighet til å påvirke: Samtidig som kommunestyre- og fylkestingsvalget holdes, kan du også stemme fram hvem som skal lede kirken på lokalt, regionalt og nasjonalt nivå. Det skjer i et lokale rett i nærheten av kommunevalget.
Valglokaler i Modum
I Modum har vi fem valglokaler:
- Vikersund kulturhuset
- Sysle skole
- Stalberg skole
- Enger skole
- Buskerud skole
Lokalene er åpne:
- Søndag 8. september kl. 15:00 - 20:00
- Mandag 9. september kl. 09:00 - 20:00
To valg
Kirkevalget er to valg: Du kan stemme på kandidater til menighetsrådet og til bispedømmeråd og Kirkemøtet.
Til menighetsrådsvalget i Modum har 21 flotte medlemmer sagt ja til å være kandidater til menighetsrådet og lede menigheten de neste fire årene. Disse er presentert på de to neste sidene i bladet her. Menighetsrådsvalget er et flertallsvalg, der du blant annet har mulighet til å gi kandidater en ekstrastemme. Kandidatene med flest stemmer blir med i rådet.
Ved valget til bispedømmeråd er det flere lister som det kan stemmes over. Dette er et forholdstallsvalg, der det endelige rådet avspeiler både hvor mange stemmer den enkelte liste og også den enkelte kandidat fikk.
Bispedømmeråd finnes i hvert av landets elleve bispedømmer. Rådet ansetter blant annet prester og leder bispedømmet sammen med biskopen. Medlemmene av bispedømmerådet er også medlemmer av Kirkemøtet, det øverste representative organet i Den norske kirke.
Fra juss til gudstjeneste
Menighetsrådets og bispedømmerådets arbeid spenner over mange temaer. Det kan være barne- og ungdomsarbeid, juss og økonomiforvaltning, ansettelser, gudstjenester, miljø og rettferdighet, omsorg, musikk og misjon. Rådene skal sørge for vekst og næring til kirken og lokalsamfunnet der du bor.
Første uka i august får alle medlemmene i Den norske kirke tilsendt et valgkort og en brosjyre om valget. Følg med i postkassa, møt opp og stem!
Les mer om kandidatene på linkene under.