Pilegrimsvandring - en opplevelse for livet

Gudbrandsdalsleden strekker seg fra Oslo til Trondheim, på godt merket sti i vakkert og variert landskap. Langs leden kan du oppleve nydelig kulturlandskap, overnatte på historiske gårder, vandre over det mektige Dovrefjells platået og nyte stillheten i frodig natur. En pilegrimsvandring gjør noe med deg som menneske. Å vandre gjennom lokalsamfunn, småbyer og natur, er en opplevelse for livet.

(Foto: Randi Bakken Vassplassen)

Vakre kulturminner og arven etter Olav den hellige

Gudbrandsdalsleden har utallige kulturminner å by på, mange hundre ligger på eller tett ved leden, og minner deg på tidligere tiders strev og opplevelser. Her finner du gravminner, historisk viktige steder, vakre kirker og bevarte bygninger fra middelalderen. Ja du kan sågar oppleve å ligge i en bygning som huset pilegrimer helt tilbake til 1300 tallet på Sygard Grytting.

Det er aldri langt i mellom kulturminnene langs denne pilegrimsleden.

Gudbrandsdalsleden gir deg også nærkontakt med arven etter Olav den hellige. Olavskilder er utbredt og disse skulle ha helbredende virkning. Langs Gudbrandsdalsleden finner vi de historiske stedene St.Hallvardskatedralen, Bønsnes, Granavollen, Hamardomen og Dale-Gudbrands Gard, flere av disse stedene er indirekte eller direkte relatert til sagaen om Olav Haraldsson, senere Olav den hellige. Langs leden finner vi også våre fremste kulturbærere, kirkene, og når du vandrer Gudbrandsdalsleden er det aldri langt mellom disse helligstedene som står som byggverk over den kristne tradisjon som Olav den hellige samlet Norge til.

Budsjord Pilegrimsgård er en av flere historiske overnattingssteder langs Gudbrandsdalsleden. Siste stoppested før Dovrefjell skal bestiges. Foto: Eskil Roll

 

Hvordan gjøre en pilegrimsvandring på Gudbrandsdalsleden?

Har du mulighet til det så anbefales det å gå hele Gudbrandsdalsleden fra Oslo til Trondheim. Med vandringsetapper på 20 kilometer per dag vil du bruke rundt 4-5 uker på din pilegrimsvandring. En slik vandring kaller vi langvandring, og har den fordelen at du virkelig får anledning til koble av hverdagen og leve pilegrimslivet til det fulle. Din vandringsdag vil kun ha fokus på hvor skal du gå, spise og sove, og du vil få god tid til å nyte omgivelsene du går i, menneskene du møter og mat- og kulturopplevelsen langs leden.

En annen populær måte å gjøre pilegrimsvandring på er å gå Gudbrandsdalsleden i etapper. Da går man en uke av gangen, f.eks. Oslo til Gjøvik, og tar neste ukes etappe fra Gjøvik til Lillehammer en annen gang. Langs Gudbrandsdalsleden finner du Dovrebanen. Det er derfor veldig enkelt å kombinere pilegrimsvandring med tog.

Det er også fullt mulig å gå tredagers turer eller dagsturer på Gudbrandsdalsleden. For turforslag på Gudbrandsdalsleden ta en titt på våre turforslag.

Skibladner er også pilegrimsbåt, og en utmerket måte for pilegrimer å oppleve Gudbrandsdalsleden øst og vest for Mjøsa. Foto: Eskil Roll

 

Matkultur langs Gudbrandsdalsleden

Natur, kultur og mat står sterkt i opplevelsesnæringen langs Gudbrandsdalsleden og flere av våre overnattingssteder formidler dette gjennom sin gjestfrihet og innsats for pilegrimsgjesten. Mange av overnattingsstedene byr på lokal mattradisjon og smaksløkene får utvidet sin horisont. Når det er sagt, så er allikevel den lokale matbutikken pilegrimens viktigste matkilde på sin vei til Nidaros.

Innimellom lange vandringsdager og matpakker ute i naturen er det godt å spandere på seg et godt måltid på et av flere overnattingssteder som byr på lokal mat til pilegrimer. Her er pilegrimsfrokost på Budsjord pilegrimsgård. Foto: Eskil Roll

 

Skal du velge den vestre eller østre ruten av Gudbrandsdalsleden?

Gudbrandsdalsleden starter i Oslo, ved foten av hva som i dag er ruinene av St. Hallvardskatedralen. Kort etter startpunktet deler leden seg i en vestlig og østlig rute som følger hver sin side av Mjøsa før den møtes igjen på Lillehammer. Du må derfor velge om du skal gå den vestre ruten ut av Oslo via gamle Aker kirke over Bærum og gjennom eventyrriket Krokskogen, opp gjennom vakre Hadeland på vestsiden av Mjøsa, eller den østre ruten opp gjennom Groruddalen, over Skedsmo mot Eidsvoll og snart skogkledde Stange på østsiden av Mjøsa. Hvilken rute du velger er avhengig av hvilke historie og kulturminner som gjør inntrykk på deg.

Går du den vestre ruten kan du besøke området hvor Olav den helliges vokste opp, Bønsnes, og søsterkirkene på Granavollen. Går du den østre ruten får du oppleve Eidsvoll, fantastisk skog- og kulturlandskap på vei mot Tangen og Stange Vestbygd, samt ruinene av mektige Hamardomen i Hamar. Hamar var bispesete og eneste innlandsby i middelalderens Norge, og et selvsagt stoppested for pilegrimer. Det er også mulighet til å kombinere en opplevelse fra begge rutene ved å gå fra Granavollen til Kapp eller Gjøvik for så å ta Skibladner, verdens eldste hjuldamper i drift, over til Hamar og domkirkeruinene. Men du kan også reise med Skibladner på den østre ruten, fra Eidsvoll til Hamar.

Ofte er det slik at pilegrimer "finner hverandre" og velger å gå sammen til Nidaros. I dette tilfellet er det pilegrimer fra Australia, Sveits og Tyskland som har blitt kjent og valgt å gå sammen videre fra Hamar. Foto: Pilegrimssenter Hamar

På Lillehammer møtes disse to vandringsalternativene og leden går inn i Gudbrandsdalen. Gudbrandsdalen har et variert og vakkert kulturlandskap, som spenner fra gammel urskog til små trivelige landsbyer. Her vil du oppleve stillhet, dyreliv, utsikt og ikke minst kulinariske opplevelser basert på lokal tradisjonsmat. Uberørt natur finnes i stort monn langs Gudbrandsdalsleden, og ved å gå 643 km kommer du på nært hold, både på naturen og deg selv.

Leden går fra kulturlandskapet i dalen opp på høyfjellet i Dovre og ledens høyeste punkt på vel 1300 moh. Her finnes spor etter kongeveg, fangstanlegg og gamle sælehus. Her ligger Eystein kirken som en oase for vegfarende. Etter høyfjellet venter Trøndelag og skogkledd landskap på deg og dine tanker. Gjennom de trønderske skoger, avløst av enkelte åpne strekninger og elvekrysninger møter du Trondheim by og Nidarosdomen – målet.

Tips og råd fra regionale pilegrimssentere

På Gudbrandsdalsleden finner du flere regionale pilegrimssentere som du kan kontakte i forkant av eller underveis på din pilegrimsvandring. Sentrene er lokalisert i Oslo, Gran, Hamar, Hundorp, Dovrefjell og Trondheim. På sentrene får du god hjelp til å planlegge pilegrimsvandringen din i forkant av reisen, de er flotte besøkspunkter når du er underveis og de har alltid oppdatert kunnskap om herberger og leden. – Mange pilegrimer benytter seg av informasjons- og veiledningstilbudet som sentrene byr på, og gir fine tilbakemeldinger på god hjelp og godt vertskap.

I Buvika, sør for Trondheim, ser pilegrimene fjorden for første gang siden Oslo. Foto: Hans-Jacob Dahl

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"