Noen praktiske opplysninger/avgjørelser

Her er det samlet noen praktiske opplysninger og noen avgjørelser som må tas i forbindelse med en gravferd i Den norske kirke.

Begravelse eller bisettelse?
Spørsmålet om avdøde skal gravlegges i kiste på kirkegården (begravelse) eller kremeres og urnen settes ned på kirkegården (bisettelse) er en av de avgjørelsene de etterlatte må ta. Da kan det være greit å vite hva avdøde selv tenkte om dette. Dette er et spørsmål det ofte er mye følelser knyttet til. I Norge er disse gravferdsformene sidestilt og skal det være like muligheter til å velge blant disse to alternativene. Det betyr at kommunen er pliktig å stille til rådighet nok plass både til kistegraver og urnegraver.

Mjøndalen kirke
Mjøndalen kirke er et rom for alle anledninger. Her feirer vi livet i takknemlighet og her samles vi i sorg ved livets slutt. Kirkerommet kan romme alle våre følelser og hele vårt liv. Kirkerommet er ikke et nøytralt og historieløst rom, men er et rom vevet inn i våre livshistorier. Her har vi feiret dåp, konfirmasjon og bryllup, deltatt på gudstjenester og konserter.

Mjøndalen kirke er et godt sted å være når vi skal ta avskjed med en av våre nærmeste. Det er også et rom som egner seg godt uavhengig av hvor mange som deltar på seremonien. Er det ønskelig kan også kapellet i Mjøndalen kirke benyttes (det har plass til ca. 20 personer). 

Skal seremonien være åpen eller finne sted i stillhet?
En gravferd er i utgangspunktet en åpen og offentlig handling og ikke en privat seremoni. Det er fint at alle som på ulike måter kjente avdøde får mulighet til å ta farvel. Noen ganger er det av ulike årsaker ønske om at bare de aller nærmeste deltar og at det i etterkant annonseres at gravferden har funnet sted i stillhet. Dette er noe som i utgangspunktet bare bør skje unntaksvis. Ta gjerne kontakt med presten før det tas en avgjørelse om at det skal finne sted i stillhet.

Eget gravsted eller minnelund?
Velger man begravelse må man velge å ha et eget gravsted, enten det er et familiegravsted eller et nyopprettet gravsted. Velger man bisettelse (kremasjon) kan man enten velge å ha et eget gravsted der urnen settes ned eller man kan velge en eller anonym minnelund (uten navn). Navnet minnelund (der et skilt med navnet settes på et felles monument vil stå klart om ikke så altfor lenge ved Mjøndalen gravlund). 

Kostnader ved gravferd
Dersom avdøde er medlem av Den norske kirke og bodde i Drammen  kommune, koster det ikke noe å ha gravferden i en av kommunens kirker. Det koster heller ikke noe for kirketjener, kantor og prest. Dette er Den norske kirkes siste tjeneste for sine medlemmer. Ønsker man å benytte kapellene ved krematoriet koster dette kr. 3.375,-. Se prisliste nedenfor for gravferdstjenesten i Drammen.
Begravelsesbyråene har egne priser for sine tjenester.

Har du spørsmål eller trenger mer informasjon kontakt Drammen kirkelige fellesråd, tlf. 32 98 91 00 eller post.drammen@kirken.no.

Kontaktinformasjon for Mjøndalen menighet

Mjøndalen kirke ligger i Vikveien 1, 3050 Mjøndalen.

Post- og besøksadresse:
Vikveien 1, 3050 Mjøndalen

Konto: 2220.31.04484
Vipps: #13986 - MJØNDALEN SOKN

Org.nr: 976 990 226

Epost: post.drammen@kirken.no

Telefonnummer: 32 98 91 00

Felleskontor for Den norske kirke i Drammen:
Albums gate 8
3016 Drammen
Telefon- og besøkstid:
man-fre kl. 09.00-15.00

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"