Menigheten - på den andre siden av kameraene

En amerikansk prest. En tysk jernbaneentusiast. En mor og datter i Lørenskog. En mann fra Askøy og en dame fra Bømlo. Og enda flere i nabolagene rundt omkring i Gjerdrum. Hvem er det egentlig som sitter på andre siden av skjermen når menigheten i Gjerdrum direktesender gudstjenester?

Menigheten - på den andre siden av kameraene

Vivi Graff av Øhr, Lørenskog

Å delta i videogudstjenestene i Gjerdrum, gir en opplevelse av relasjon. Det går faktisk an å oppleve fellesskap gjennom video, mener Vivi Graff av Øhr i Lørenskog.

61-åringen er en av dem som ble oppmerksom på gudstjenestene i Gjerdrum i coronatiden. Hun pleide vanligvis å gå til gudstjeneste i Fjellhamar eller Romsås kirke, men når det ble nedstengt overalt i mars 2020, søkte hun opp nettgudstjenester og fant Gjerdrum.

- Jeg fulgte med på en del gudstjenester i radio og TV, og var innom videogudstjenester andre steder, men jeg ønsket mer kontinuitet og samhørighet til ett sted, ikke bare droppe innom. Å delta i videogudstjenestene i Gjerdrum uke etter uke, ga mer opplevelse av relasjon.

Det går faktisk an å oppleve fellesskap gjennom video, mener hun. Man kjenner igjen personer, legger merke til liv og røre, og ikke minst de flinke konfirmantene som deltar. 

- Nylig hadde vi stor glede av å se karnevalsgudstjenesten deres med sambamusikk. Mine små kommentarer i kommentarfeltet er min måte å takke for fellesskap på. Jeg legger også merke til andres kommentarer, og at man klikker liker til hverandre, forteller hun.

Vivi Graff av Øhr

En fordel med å se gudstjenester gjennom Facebook, er at man kan få opp automatisk varsel når gudstjenestene begynner. 

 - Noen søndager kan jeg være ute på tur sammen med kusinen min på Romsås, og mot slutten av turen får jeg varsel på telefonen om at direktesendingen fra Gjerdrum begynner. Da kan vi sette oss ned sammen og følge med på gudstjenesten. Av og til fører det også til eksistensielle samtaler med utgangspunkt i det vi har sett og hørt. Særlig i tiden etter leirskredet i Gjerdrum, var det sterkt å følge gudstjenestene deres. Det var godt å oppleve meningsfellesskap i en meningsløs situasjon.

Datteren til Vivi oppdaget etterhvert at moren fulgte gudstjenestene i Gjerdrum på video, og ønsket å se på sendingene sammen med henne. 

 - På grunn av sykdom har vi i en periode blitt mer stedbundet til hjemmet, og har ikke hatt mulighet til å gå til noen kirke, men nå kan vi sitte sammen i sofakroken på søndager, tenne et lys, og forestille oss at vi henter ilden fra det store lyset i lysgloben i Gjerdrum kirke.

Vivi har også slektninger i Tromsø som følger med på direktesendingene fra Gjerdrum. 

- Selv har jeg lenge ønsket å komme til Gjerdrum en søndag og delta i gudstjenesten fysisk. Men enn så lenge betyr det veldig mye for meg og min datter å kunne følge gudstjenestene i Gjerdrum sammen, i en livsfase som er kjempekrevende, forteller Vivi.

 

Kirkevergens mobiltelefon

Da Norge ble pandemi-stengt i mars 2020, flyttet Gjerdrum og Heni menighet gudstjenestene ut på internett. Den første søndagen var det mobiltelefonen til daværende kirkeverge Martin Ljønes, som kringkastet direktesendingen, og hver eneste søndag siden har det blitt sendt gudstjenester på video. Tre år senere har det etablert seg en trofast menighet som følger med på det som skjer via internett. Omtrent halvparten av seerne bor i Gjerdrum, men like mange bor utenfor bygda, og tilogmed i utlandet. 

Streaming i Gjerdrum kirke

Nøyaktig hvor mange som jevnlig følger med på gudstjenestene fra Gjerdrum, er det vanskelig å si noe om, men ettersom Vipps-kollektene har økt med 27 % siden direktesendingene startet, er det grunn til å tro at det er langt flere enn dem som er tilstede i kirken, som opplever seg som en del av fellesskapet. Og det kan det jo være fint å vite om for de frivillige teknikerne som legger ned utallige timers arbeid i løpet av et år, for å sørge for dette utvidede fellesskapet. 

 

Mona Ingvaldsen Hodne, Bømlo

Mona Ingvaldsen Hodne pleide tidligere å høre på radiogudstjenester, men under koronanedstengningen begynte hun å se på gudstjenestene fra Gjerdrum, ettersom hun via Facebookvenner kjente litt til kirken i Gjerdrum fra før. Når hun først hadde begynt, var det senere enkelt å se innom igjen når det ikke var gudstjeneste i den lokale kirken på hjemstedet. Mona forteller at hun synes det er fint å se at det er med konfirmanter i nesten alle gudstjenester, og at de blir inkludert.

Mona Hodne

- Å sitte hjemme med litt håndarbeid og følge gudstjenesten, gir en egen ro. Spesielt i tunge perioder, når det har vært slitsomt å forholde seg til andre folk, gir digitale gudstjenester en egen ro, siden jeg da ikke behøver å forholde meg til andre før og etter gudstjenesten.

- På de digitale gudstjenestene fra Gjerdrum, blir alle, også de som er med digitalt, ønsket varmt velkommen og inkludert fra starten av, forteller hun. - Selv om jeg ikke er tilstede i kirka, føler jeg meg inkludert og kjenner at det er godt å være en del av fellesskapet og vår kristne tro.

 

Terrie Rae Anderson, Everett (WA) USA

Terrie Rae Anderson, som bor i Everett utenfor Seattle i USA, elsker å følge med på det som skjer i kirken i Gjerdrum. Bestefaren hennes kom fra gården Rud i Gjerdrum, og hun har besøkt slektninger her flere ganger. Syttifemåringen er pensjonist, men har selv vært prest i den evangelisk lutherske kirken USA, og er godt kjent med liturgien.

- Jeg elsker å følge med på det som skjer i kirken i Gjerdrum, og den nådefulle forkynnelsen og virksomheten der. Og selv om jeg ikke forstår norsk så godt, tror jeg virkelig at kommunikasjon skjer på mange måter. Det bærer jeg med meg når jeg deltar digitalt på gudstjenester sammen med dere i Gjerdrum. Ikke minst har musikken en særlig kraft til å knytte oss sammen og gi næring til sjelen. Med tekstingen på skjermen får jeg også konkrete hint om det verbale budskapet som formidles, og noen ganger oversetter jeg i etterkant.

Terrie Rae og Chris Anderson

- Det er også en gave at den globale kirken har en felles liturgi, sier hun, som betyr at jeg kjenner igjen nådehilsenen, trosbekjennelsen, Herrens bønn, nattverdbønnen og andre vanlige svar. Noen salmer er også felles og med felles melodi, slik at jeg kan synge med ved hjelp av tekstingen på skjermen.

Enkelte videoer har gjort særlig inntrykk på Terrie, som friluftssgudstjenesten i snøen, og sørgegudstjenesten etter leirskredet med bønn om trøst, helbredelse og hjelp. Da kunne hun gjennom skjermen dele både gleden og sorgen som ble uttrykt gjennom handlinger og tone så vel som ord, forteller hun.

- Jeg finner glede i livet og kjærligheten som uttrykkes i gudstjenestene i Gjerdrum, og det rører meg å vite at jeg har røttene mine der.

 

Joachim-Thomas Burmeister; Dresden Tyskland

Joachim Burmeister bor i Dresden i Tyskland. Han har fulgt gudstjenestene fra Gjerdrum i to år, og har særlig latt seg begeistre av salmesangen i gudstjenestene.

Joachim hørte om leirskredet i desember 2020, og fikk veldig medfølelse med situasjonen. 

- Jeg ønsket å forstå hvordan kirken kunne håndtere en slik situasjon der egentlig ordene mangler. Jeg kan bare ane hvor vanskelig det må ha vært for dem som hadde ansvaret å holde tilliten oppe og gi trøst og støtte til folk i sorg og angst.

Joachim vokste opp rett ved grensegjerdet i det gamle Øst-Tyskland. Familierøtter ved Østersjøen i nærheten av jernbanefergen mellom Tyskland og Sverige, ga drømmene vinger. Friheten, havet, skipene og jernbanen gjorde at han lærte seg mye om utlandet, deriblant Norge og norsk språk. Det startet med interessen for tog og en bok om Flekkefjordbanen, men senere en fascinasjon for norsk kirke og kultur, og ikke minst en begeistring for den norske salmeskatten. 

Joachim Thomas Burmeister

Flere salmeøyeblikk fra gudstjenestene i Gjerdrum har gjort inntrykk. Han nevner spesielt åpningssalmen fra gudstjenesten 3. januar 2021, rett etter leirskredet - Eyvind Skeies “Tenn Lys”, med det festpyntede juletreet i bakgrunnen som en kontrast til det tragiske som hadde skjedd. Joachim opplevde det også som sterkt når diakon Åshild noen uker senere sang “Noen må våke i verdens natt” sammen med Morten Drefvelin på orgel. 

- Å følge gudstjenestene deres i Gjerdrum har vært til hjelp for troen min, og også for å få “troen tilbake”, slik som Svein Ellingsen ber om i salmen “Såkorn som dør i jorden”. Salmen synes kanskje litt tung i normale tider, men sett mot bakgrunnen av verdenssituasjonen og spesielt det som dere i Gjerdrum måtte oppleve i desember 2020, er det dype ord som innebærer forståelse av både livet med dets avgrunner, og av Guds mysterium. 

- Jeg er veldig takknemlig for videooverføringene fra Gjerdrum. Gudstjenestene deres betyr mye for meg og har gitt meg nye perspektiver og inspirasjon, forteller Joachim. - Og ettersom jeg er fra Øst-Tyskland og har bodd der til nå, har jeg denne erfaringsbakgrunnen og ser alt fra mitt synspunkt.

Joachim nevner også Rosemarie Köhn. At han foreslo for kirken i hennes fødeby Rathenau å hedre henne med den norske salmen “Du lyser din fred over barnet”, med tanke på at hun overlevde bombingen der som barn.

 

Kristin Fløitmoen, Gjerdrum

Kristin Fløitmoen er en av dem som sier hun har stor glede av å følge gudstjenestene over nett. Hun har bodd i Gjerdrum i noen år og liker å gå i kirken av og til, men i koronatiden ble videogudstjenester en fint alternativ.

 Kristin Fløitmoen

- Jeg føler at jeg får mer ut av prekenene når jeg sitter hjemme uten så mange ytre inntrykk rundt meg. Jeg synger med på salmene mens jeg ser på direktesendingene. Jeg feirer også nattverd sammen med menigheten med en brødbit og litt brus. Jeg er veldig glad for videogudstjenestene og håper sendingene fra kirken vil fortsette, sier hun.

 

Arvid Merkesvik, Askøy

På Herdla i Askøy kommune utenfor Bergen, bor Arvid Merkesvik. Han har fulgt gudstjenestene fra Gjerdrum jevnlig de siste par årene, og setter pris på at menighetsbladet i Gjerdrum tar kontakt. Han takker for gudstjenestene som sendes hver uke. Han forteller at han også følger med på NRK-gudstjenestene, og overføringene fra Frelserens kirke i Farsund.

Arvid Merkesvik

– Vi har kirke på Herdla på Askøy som vi er glade i, men pga leddgikt er det vanskelig å sitte i de vonde benkene. Og her er det en svært konservativ kirke som ikke gir så mye til oppbygging og treffer kun en mindre del eldre mennesker. Vi har lang bakgrunn fra KFUM/K-miljøet og Kjell Grønner sin ledelse. Dere treffer best av samtlige i våre hjerter. Vi liker veldig godt prekenene i Gjerdrum. Vi har bidratt til offergave når vi følger sendingene, og vi vil helt klart følge med på sendinger fra Gjerdrum videre. 

Arvid har mediebakgrunn fra Bergensavisen og BA-konsernet, og er dermed kritisk til kvalitet på videosendinger. Han gir likevel skryt til Gjerdrum for den tekniske gjennomføringen, selv om det alltid kan være mer å hente på filming og lyd. Han setter også pris på at det er mulig å se sendinger i opptak i etterkant. Han setter særlig pris på sangen og musikken i gudstjenestene i Gjerdrum. Han nevner også at han fikk med seg gospelgudstjenesten i vinter.

- Vi kommer absolutt til å følge kirken i Gjerdrum videre!

Arvid ønsker seg en felles norsk medieportal med enkel tilgang til digitale gudstjenester og arrangementer. Nye generasjoner bruker digitale medier mer enn noen gang, forteller han. 

- Dette tilbudet når bredt ut og til langt flere og i tillegg til de som sitter i benkene. Jeg tenker at vår alles oppgave er å få evangeliet ut til enda flere. Og dermed kan flere ta del i sangen og prekenen. Kanskje kan kommunikasjonen også være toveis ved å få tilbakemeldinger. 

 

Hilde Olsen, Gjerdrum

- Jeg liker å se gudstjenestene digitalt, for da kan jeg være litt anonym, og så kan jeg se på gudstjenesten i opptak når jeg selv vil.

 

Ivar Bogetvedt, Gjerdrum

- Hvor jeg enn er har jeg glede av å følge gudstjenesten fra min egen menighet. Jeg synes innholdet er bra, med god trosformidling, og ikke minst god sang og musikk.

 

Kari Ommedal, Gjerdrum

- Som mangeårig kirkegjenger har jeg nå fått utfordringer med helseplager, og det er som oftest vanskelig og komme til kirken. Derfor er det gledelig at det siden koronapandemien fortsatt sendes gudstjeneste digitalt. Jeg opplever gudstjenesten som nær, hvor en også kan følerat en er til stede selv om en sitter hjemme i stuen. Jeg setter stor pris på dette unike tilbudet hvor vi får dele Guds ord, og vil rette en stor takk til alle som står for dette.

 

Og gudstjenestene fra Gjerdrum kan du altså følge hver søndag kl 11.00 på www.youtube.com/kirkenigjerdrum og www.facebook.com/kirkenigjerdrum.

Dele-knapper kan ikke vises uten at du samtykker til bruk av funksjonelle cookies. For å gjøre dette må du trykke på knappen helt nederst i venstre hjørne og marker sjekkboks for funksjonelle cookies og deretter klikke på \"Oppdater samtykke\". Evt. klikk på \"Godta alle cookies\" for å godta alle kategorier av cookies. Deretter må du laste siden på nytt.

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"