Inspireres av himmel og hav

Jostein Otto Waage lar ofte blikket gli utover mot horisonten fra utkikksposten hjemme i stua. Utferdstrangen har ført Haugesunds nye fellesrådsleder til over 70 land og gitt ham venner over hele verden.

- Visjonen min er at flest mulig haugesundere føler kirka som sin. Enten de er der en dag i året, eller hver søndag, sier Jostein Otto Waage.

Kjærlighet til folk og hav går som en blå tråd gjennom liv og visjoner for Jostein Otto Waage.

- Blå-gul tråd, kanskje, korrigerer Krf-politikeren. Han kan umulig bli anklaget for å ta seg selv høytidelig, men er likevel nøye med detaljer og sammenhenger. Som medlem i byggekomiteen for Udland kirke fikk Waage tegnet inn både båt og styrehus i bygget, og på kjøkkenet hjemme har han skipsgolv og baug som peker mot Røvær. Og naturlig nok er det Sjømannskirkens lave terskler og åpne dører som preger visjonene hans for kirka i Haugesund.

Glad i å snakke med folk
Waages forhold til Sjømannskirken startet da han selv var «sjømann», som skipslege for RCCL i Karibia i -98 og -01.
- Da var Sjømannskirkens brakker på havna i Miami et godt sted å komme «hjem», forteller han. Med en far som var los og en tippoldefar som var fyrvokter på Tonjer fyr, kan man vel si at sjømannslivet ligger i blodet. De siste årene har han også vært frivillig skipslege på seilskipet Statsraad Lehmkuhl.
- Jeg liker å se nye land og kulturer. Og jeg er glad i å snakke med folk. Av og til reiser jeg alene, det er da man blir kjent med andre. Da jeg reiste jorden rundt, utviklet jeg vennskap som holder nå mange år etterpå, forteller Waage.
Som med arkitekten han traff på vei til Maccu Picchu i Peru. De treffes når Waage bor i huset sitt i Florida. Godt å ha under kalde norske vintre, kombinert med en måneds årlig studiepermisjon. Huset ligger like i nærheten av sjømannskirka i Miami, som han selv var med å reise på dugnad før den ble åpnet i 2011.

Utfordringer i kø
Å kunne utvikle vennskap har vært en god egenskap å dra med seg inn i både politikk og kirkeliv. Waage har vært gruppeleder for KrF i Haugesund i 12 år.
- Man kan krangle så busta fyker, men så kan man jobbe sammen politisk for det. Politikk består av personer, og vennskap utvikler seg der også.
- Uenigheter kan jo oppstå i kirkelig landskap også, hvordan leder du i slike situasjoner?
- Fra politikken drar jeg med meg behovet for dialog og kompromisser. Alle kan ikke få viljen sin, men det går an å lytte til alle innspill. Til slutt må noen ta beslutninger og skjære gjennom. Slik som da Udland kirke ble vedtatt bygget. Jeg satt i byggekomiteen, og loste vedtaket gjennom i bystyret. Alle fikk ikke viljen sin, men vi greide å holde oss innenfor budsjettet. Den erfaringen er nyttig i forhold til rollen jeg har fått i fellesrådet.

- Hva vil du si er de største utfordringene kirken står overfor?
- Forslag til ny kirkelov er lagt frem, men hvordan kirka skal finansieres, er fremdeles et åpent spørsmål. Høstens statsbudsjett vil være veldig viktig. Jeg vil gjerne utfordre den sittende regjeringen til å bli husket for «Folkekirkeløftet». Det har de mulighet til nå. Det samlede kirkebudsjettet neste år bør øke med minst 20%. Det vil ta høyde både for å dekke etterslep fra tidligere, og gi en reell økning i det første året med en helt fri kirke, der vi vet at slike store omstillinger krever ekstra ressurser. Prestestillingene er også et viktig spørsmål. Vi har mistet ressurser her i nord, og gudstjenester må avlyses som resultat. En utfordring rent konkret her i Haugesund er å få til utbyggingen av kontordelen av Rossabø kirke. Det er nettopp vedtatt at det skal bygges ut for 10 millioner, men det er ikke gjort byggevedtak ennå. Dette vil ta en del ressurser framover, både økonomisk og planmessig, forteller Waage.

Brenner for bredden
Som den politiske strategen han er, fortsetter Waage å peke på enda flere utfordringer og fokusområder for kirka framover: Utbygging i Skåredalen og samarbeid med nabokommuner, samarbeid Haugesunds-menighetene imellom, satsing på Kulturkirken Skåre og utvikling av Vår Frelsers i samsvar med ønsker om økt bosetting i sentrum.

Waage har mye på hjertet. Ellers er bredden i folkekirken noe han brenner for.
- Det er dåpen som er medlemskriteriet. Det er ikke oss gitt å dømme hvor stor grad av tro man skal ha. Bredden og fellesskapet tross ulik type deltakelse er viktig å ta vare på i overgangen til en folkekirke fri fra staten. Visjonen min er at flest mulig haugesundere føler kirka som sin. Enten de er der en dag i året, eller hver søndag.
- Hvordan vil du beskrive din egen tro?
- Troen er noe jeg har fått, og ikke noe jeg har prestert. Den er en gave som kom med dåpen.  Jeg kan ha både tvil og tro, men denne gaven er der hele tiden. Den er ikke så avhengig av hvilken modus jeg er i, for jeg kan svinge opp og ned.  Men troen er der som en grunnpilar i livet.

Jostein Otto Waage:

Sivil status: Gift med Anna Lovise Rosenberg Waage, har 3 barn i alderen 20-27 år.
Jobb: Overlege hos Helse Fonna ved ungdomsenheten på Karmøy DPS, der han jobber med rusavhengige unge.
Hobby: Reising, turer i naturen, kjører turbuss, familie og venner.

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"

ShareTweet