Et team fra bispedømmekontoret har startet på en rundttur i prostiene der de har med seg temaet "Ungdom og inkludering." Torsdag var turen kommet til Haugaland prosti, og prester, trosopplærere, kateketer, diakoner og samarbeidspartnere fra KFUK-KFUM var til stede på kurset. Påfyll, bevisstgjøring og utfordring sto på agendaen.
- Vi har ikke råd til å la ungdom seile sin egen sjø, innledet leder for menighetsutvikling ved bispedømmekontoret, Geir Skårland i introduksjonen til dagen.
Universell forkynning?
Leif Johannes Netland er inkluderingsrådgiver i bispedømmet sammen med Sølvi Dahle. Han fortalte om selve grunnlagstenkningen i inkluderingsarbeidet, og hvordan det stadig kan være nyttig å stille de helt grunnleggende spørsmålene.
- Hvorfor jobber vi med inkludering og tilrettelegging? Kan ikke bare ting går som de går, og så blir de med de som blir med? Gjør vi dette bare for at folks rettigheter skal bli ivaretatt, eller klarer vi å se i det daglige at det er fordi menighetene våre skal bli beriket? Jo flere vi klarer å legge til rette for, jo flere vil bli beriket i menigheten.
Det er mye snakk om universell utforming for tiden. Da blir det ofte fokus på bygninger og fasiliteter.
Men er det nok? Kan vi snakke om universelle felleskap? Hvordan ville det det ut? Eller en universelt utformet gudstjeneste? Hva ville en universell forkynning? Samme hva vi inviterer til, så utfordres vi til å legge til rette på forskjellige plan, sa Netland til en lydhør forsamling.
Ressurser fra Borg
Normisjons blad Agenda 3.16 hadde nylig temaet "Er kirken for alle?"
- Her er flere gode artikler og bakgrunnsstoff, sa inkluderingsrådgiveren.
Etter et stortingsvedtak i juni om tilrettelagt trosutøvelse, er kirken enda mer forpliktet på dette temaet.
Netland presenterte Borg bispedømmes verktøy for menighetene "Inkluderende menighet", utviklet av spesielprest
Tor Ivar Torgauten.
- Poenget med dette opplegget er å nærme oss en større forpliktelse. At vi våger å tenke: kan vi gjøre mer? Hvis vi ikke kan, er det helt greit. Men hvis man kan, kan dette gi en hjelp, sa Netland.
I Borg har de blant annet satt fokus på tre punkt som må være tilstede for at inkluderingsarbeids skal kunne skje på en god måte:
- Bevisst ledelse
- Bearbeiding av holdninger
- Konkrete tiltak
- Hvis inkluderings-arbeidet ikke helt fungerer, kan det være et av disse områdene som bør sees nærmere på.
Diakonirådgiver Asbjørn Finnbakk hadde blant annet studert UngData-tallene fra Haugesund. De viste at byen skiller seg positivt ut, med bedre tall på deltakelse i fritidsaktiviteter for barn og unge, og et nivå godt under gjennomsnittet i forhold til hvor mange ungdommer som oppgir at de har vært beruset.
- Dette var et bra kurs, med en god timing i forhold til mye av det vi holder på med i prostiet for tiden. Det ga økt bevisstgjøring innenfor flere områder, oppsummerte prost Rune Steensnæs Engedal.